Muskova akvizicija u javnosti nije bila popularna i nije na nju gledano kao privatni dionički posao, s obzirom na to da njegov većinski investitor nije institucionalni, ali je ona upravo to bila.

Musk je bio dosta angažiran oko Twittera i na Twitteru te je zagovarao promjene na ovoj mreži i prije preuzimanja. Musk je kao novi vlasnik otpustio najviše rukovodstvo, otpustio drugih uposlenih i implementirao niz promjena kako bi popravio ono što je vidio kao ključne nedostatke kompanije, piše Axios.

Čini se da stvari ne idu najbolje. Investtori se već povlače iz posla. Fidelity, jedan od Muskovih suinvestitora, smanjio je vrijednost svojih Twitter dionica za 61,43% do kraja augusta. Od banaka se očekuje popust od 15% na dugove koje do sada nisu mogli da otplate, navodi WSJ.

Globalno preuzimanje Twitter aplikacije palo je za 38% između oktobra 2022. i septembra 2023., a čak i više u SAD-u, prema procjenama Sensor Towera.

Na mjesečnom nivou aktivnost korisnika mreže smanjena je 14,8% u svijetu i 17,8% u SAD-u, prema SimilarWeb-u. Prosječno dnevno vrijeme provedeno po korisniku i globalni web promet su također smanjeni, dok je odliv korisnika u porastu. Musk je prošlog mjeseca rekao da je poslovanje kompanije u SAD-u opalo za 60%.

Poslovni model privatnog kapitala u velikoj se mjeri oslanja na novčani tok, posebno kao sredstvo za zadovoljenje tekućih plaćanja. Ali X nema pozitivan novčani tok, a Musk je pokazao da nema pojma kada bi to mogao popraviti – uprkos svom njegovom smanjenju troškova. U martu je tvrdio da bi kompanija mogla imati pozitivan tok novca u drugom kvartalu, ali ispostavilo se da nije. Izvršna direktorica Linda Yaccarino u augustu je rekla: "prilično smo blizu rentabilnosti", ali je šest sedmica kasnije to predviđanje pomaknula na "početak 2024.".

Mreža X također nastavlja izbjegavati odgovorno upravljanje, koje bi moglo zaustaviti barem dio njegovog klizanja u provaliju. Kompanija još uvijek nema odbor direktora, niti ima finansijskog direktora (umjesto toga ima višeg direktora finansija koji je u kompaniji već 11 godina). Pomalo zvuči kao još jedna visoko cijenjena privatna kompanija sa slovom X u imenu i čijem se osnivaču sudi za prijevaru…

Zaključak je da je Musk znao da je napravio lošu, nasilnu opkladu skoro od trenutka kada je to napravio, zbog čega je tražio da poništi dogovor. Još ima vremena da se stvari preokrenu, ali ako je suditi orema dosadašnjim potezima, izvjesnije je da će ovo biti jedna od najvećih propasti privatnog kapitala.

Musk je javno obećavao preuzimanje Twittera putem svog Twitter profila, kansije je mahnito pokušavao to izbjeći. Ali bilo je kasno. Ptica je već bila u krletki.