Elon Musk tužio je OpenAI i njihovog izvršnog direktora Sama Altmana, navodeći da su prekršili osnivački ugovor kompanije za umjetnu inteligenciju dajući prednost profitu nad dobrobitima za čovječanstvo.

Tužba, koja je podnesena kasno u četvrtak na sudu u San Franciscu, označava dramatičnu eskalaciju dugo tinjajuće svađe između titana tehnološke industrije oko budućnosti AI. Time se Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, otvoreno suprotstavio Microsoftu, najvrednijoj svjetskoj kompaniji, i Samu Altmanu, jednom od vodećih poduzetnika Silikonske doline.

Ovaj će slučaj u sudnici pokrenuti debatu o temi koja je uznemirila kreatore politike i kompanije tokom većeg dijela prošle godine: Koliko bismo se svi trebali plašiti napretka u oblasti umjetne inteligencije?

Musk, koji je pomogao u osnivanju proizvođača ChatGPT-a 2015., tvrdi da je bliska veza OpenAI-a s Microsoftom u suprotnosti s prvobitnom opredijeljenošću kompanije prema javnoj umjetnoj inteligenciji otvorenog koda.

Nakon osnivanja OpenAI-ja, Musk i suosnivači Altman i Greg Brockman složili su se da slijede neprofitni pristup "za dobrobit čovječanstva", a ne za interese bilo koje pojedinačne kompanije. U to vrijeme, cilj osnivača bio je stvoriti neprofitnu protutežu Alphabetovom Googleu, za koji je Musk mislio da je previše moćan u sferi umjetne inteligencije.

U e-poruci Musku 2015. godine, Altman je rekao da misli da nije moguće spriječiti čovječanstvo u razvoju AI i dodao: „Ako će se to dogoditi, izgleda da bi bilo dobro da neko drugi osim Googlea to prvi uradi”, navodi se u sudskom podnesku.

Musk je na samom početku bio primarni dobrotvor programa OpenAI. Ali nakon što se Musk sukobio s Altmanom oko kontrole i planova za stvaranje profitnog entiteta, tvrdi se u tužbi, on je 2018. godine odstupio s mjesta kopredsjedavajućeg i reducirao svoje finansijske doprinose.

A onda je uskočio Microsoft. Tehnološki gigant, koji je prvi uložio u OpenAI 2019. godine, pojačao je partnerstvo prošle godine. Uložio je 13 milijardi dolara u zamjenu za ono što je zapravo 49% udjela u zaradi OpenAI-jevog profitnog ogranka.

Programom OpenAI još uvijek upravlja neprofitna organizacija, koja kontrolira profitnu granu. Prošle godine, odbor neprofitne organizacije otpustio je Altmana jer nije bio "dosljedno iskren" u svom poslovanju s odborom. Odluka je izazvala revolt zaposlenika, izazvavši petodnevni haos koji je doveo do vraćanja Altmana na mjesto izvršnog direktora.

Ali Muskova tužba, u kojoj tvrdi da su novi članovi odbora nekvalificirani da upravljaju tehnologijom umjetne inteligencije, pokazuje da se OpenAI još uvijek bori s posljedicama turbulencija u rukovodstvu. Uz to, Komisija za vrijednosne papire i berzu ispituje Altmanove interne komunikacije u sklopu istrage o tome da li je OpenAI zaveo investitore.

U e-mailovima poslanim zaposlenima u petak, Altman i glavni direktor strategije Jason Kwon rekli su da je uspjeh OpenAI-ja postao metom za tužbe i regulatorne istrage. “Vjerujemo da tvrdnje u ovoj tužbi mogu proizaći iz Elonovog žaljenja što danas nije bio uključen u kompaniju”, napisao je Kwon.

Musk je dugo upozoravao na ono što on naziva ozbiljnom prijetnjom čovječanstvu od vještačke opće inteligencije ili AGI – u suštini, da mašine budu sposobne rasuđivati poput ljudi.

U tužbi Musk traži od suda da presudi da je OpenAI efektivno postigao ranu verziju AGI-ja sa nekim od svojih alata. On također ukazuje na to kako Microsoftov dogovor s OpenAI-jem daje samo pristup kompanijinoj pre-AGI tehnologiji – zapravo tvrdeći da bi Microsoft trebao ukloniti najnoviju verziju ChatGPT-a iz svojih proizvoda.

S druge strane, Altman tvrdi da OpenAI ozbiljno shvata svoje sigurnosne obaveze i da tehnologiju treba razvijati s velikim oprezom. No, vjeruje da ovaj program nudi i ogromne komercijalne mogućnosti.

Veliki dio tužbe počiva na tvrdnjama da su se suosnivači OpenAI-ja složili s Muskom da AI treba kontrolirati za dobrobit cijelog čovječanstva kako bi se izbjegli potencijalni egzistencijalni rizici. Musk tvrdi da je njegovo rano finansiranje OpenAI-ja bilo uslovljeno tim obećanjima. U tužbi se navodi da je doprinio sa više od 44 miliona dolara OpenAI-ju između 2016. i 2020. godine. Također se navodi da je platio početne troškove zakupa kancelarije i potrošio značajno vrijeme pomažući pri ranom zapošljavanju.

U dopisu zaposlenima, Kwon je rekao da su rani osnivači OpenAI-ja ozbiljno razgovarali o profitnom entitetu s Muskom, ali je on insistirao na "potpunoj početnoj kontroli i većinskom kapitalu". Musk je također predložio spajanje OpenAI u Teslu, rekao je Kwon.

(The Wall Street Journal)