Vjerskim programom na platou Lastavica, a u prisustvu velikog broja vjernika, danas je završena vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2023“.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević ukazao je na značaj dovišta, naglasivši da je Lastavica priča o historiji koja je samo naša i ničija više.

- Svaka prilika u kojoj se Bošnjaci okupljaju, gdje se druže, gdje se vesele, je prilika koja je značajna, i koju treba iskoristiti da se progovori o zajedničkom dobru. Lastavica je mjesto gdje se Bošnjaci hiljadu godina okupljaju, u različitim formatima, a osnovna ideja njihovog okupljanja je razgovor o zajedničkom dobru. Naravno, i ovu Lastavicu ćemo iskoristiti za to, ali ćemo je iskoristiti da pošaljemo i određene poruke, koje su važne za naš narod, našu budućnost, našu opstojnost“, izjavio je muftija Dizdarević.

Izaslanik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na ovom događaju je bio muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić, koji je ukazao na značaj održavanja dugogodišnje tradicije.

- Lastavica je važno mjesto za Bosnu i Hercegovinu i za Bošnjake. Mjesec juli je u Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu obilježen žalostima, obilježavanjima stradanjima našeg naroda. Ovo je ipak druga vrsta manifestacije, prilika za okupljanje i radost - kazao je mufija Porić.

Ocijenio je da dolaskom na Lastavicu mi „zapravo čuvamo svoju domovinu“.

- Bosna i Hercegovina je napadnuta sa svih strana i ovakva i slična okupljanja služe da ojačamo svoj identitet. Sa ovog mjesta šaljemo poruku da želimo Bosnu i Hercegovinu kao zemlju različitosti. Kao Bošnjaci želimo da ovo bude zajednička država u kojoj ćemo svi uživati. Želimo poslati poruku zajedništva, džemata, moramo ojačati svoje safove, tako ćemo očuvati domovinu - poručio je muftija Porić.

Program je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, realiziran u izimijenjenom obliku, a završen je učenjem lastavičke dove. 

Manifestacija „Lastavica 2023“ počela je 28. jula i sadržavala je brojne vjerske, kulturne i sportske aktivnosti, saopćila je MINA.