U Sarajevu ni stubovi više ne smiju biti zeleni. Naime, zeleni stubovi ulične rasvjete u Alipašinoj ulici u Sarajevu danas su prefarbani u sivu boju. Nešto ranije isto je urađeno duž trase tramvajske pruge.

U Sarajevu, kako ga vidi “trojka”, dok NiP i Elmedin Konaković “okupljaju” Bošnjake na Baščaršiji,  njihova koalicija sa “crvenim” SDP-om i bezbojnom NS, ne može dozvoliti da ima išta u “muslimanskim bojama”. Jer podsjetimo, boja sa kojom se muslimani, Bošnjaci, u Bosni i Hercegovini identificiraju jeste zelena. Takva je i zastava Islamske zajednice BiH. Takva je i dominantna boja Stranke demokratske akcije (SDA) s kojom se većina muslimana, Bošnjaka, najčešće identificira. Ali to su u “trojci” već vjerovatno shvatili, pa su odlučili da promijene boje i pokažu ko je “gazda u Sarajevu”, i to na stubovima. Iskreno se nadamo da im neće pasti na pamet da farbaju i travu.

Vjerovatno će i Dino konaković shvatiti u nekom trenutku da bi mu sastanak bolje prošao da je malo “zeleniji”, jer mogu njega i njegovu “trojku” bjelosvjetski mešetari nametnuti u vlast, ali ih ne mogu promovirati u bošnjačke lidere. Jedonostavno, fali im prave boje. Uzalud on “ostavlja otvorena vrata” drugim bošnjačkim strankama za svoju inicijativu “bošnjačkog jedinstva” kada se Bošnjaci okupljaju samo ispod tri zastave, dvije zelene i jedne bijele sa ljiljanima.

Kako kaže stari vic, četiri su osnovne boje: zelena, svijetlo zelena, zelena metalik i lila (elhamdullillah). Stoga može “trojka” i travu ofarbati, ali zelenu boju iz Bošnjaka ne može istjerati.

(Za one koji još nisu shvatili, tekst je ozbiljno ironičnog karaktera.)