Nedavno objavljena anketa navodno pokazuje da se podrška laburista među muslimanima prepolovila od 2019. Stvar se posebno pogoršala u sedmicama nakon što je Izrael pokrenuo svoj napad na Gazu kao odgovor na Hamasove napade sedmog oktobra. Survation, koji je proveo istraživanje za Laburističku muslimansku mrežu, pojasnio je da je podrška stranci zapravo pala na 60 posto, objavio je danas list Independent.

Najveća briga u laburističkim krugovima su nezavisni kandidati koji se kandidiraju na propalestinskim listama i uzimaju im glasove u ključnim laburističkim mjestima.  Glavni razlog zbog kojeg laburisti gube podršku muslimanskih birača i birača koji se protive izraelskim napadima na Gazu je odbijanje predsjednika stranke, Keira Starmera, da pozove na trenutni prekid vatre. Laburistički vođa napravio je grešku kada je izjavio 11. oktobra da Izrael ima "pravo" uskratiti energiju i vodu Gazi. Od tada se suočio s ostavkom nekoliko desetaka stranačkih zastupnika.

Starmer je nakon toga negirao da je podržavao Izraelovo uskraćivanje humanitarne pomoći iz Gaze, rekavši da je samo podržavao izraelsko "pravo na samoobranu". Ali nije samo stav stranke o Gazi ono što bi je moglo koštati podrške među muslimanskim biračima. Ljevičarska muslimanska zastupnica Apsana Begum napala je "neriješena pitanja u vezi s tretmanom crnaca i azijata unutar Laburističke stranke". A, odgovarajući na jučerašnju anketu, Mish Rahman, član Nacionalnog izvršnog odbora stranke, rekao je da su rezultati "duboko zabrinjavajući, ali ne i iznenađujući".

“Mjesecima sam bio uznemiren spremnošću laburističkog vodstva da zažmiri na islamofobiju unutar stranke... bilo da se radi o čistom zanemarivanju života Palestinaca ili o zlostavljanju muslimanskih zastupnika poput Apsane Begum i Zarah Sultane”, rekao je.

Kako slijede opći izbori ove godine, brojna su pitanja o tome hoće li se zabrinutost pretvoriti u dovoljno izgubljenih glasova da naškodi stranci i može li Starmer promijeniti situaciju. Luke Tryl, britanski direktor grupe More In Common koja se bavi istraživanjem javnog mnijenja, rekao je kako "nije uvjeren" da postoji dovoljno ljudi s dovoljno jakim osjećajima po tom pitanju da bi promijenili način na koji glasaju.

Istaka je da su čak i tokom sukoba glavne brige britanskih muslimanskih birača još uvijek ekonomija i troškovi života.