Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim, danas je doputovao u Bosnu i Hercegovini, gdje će do 15. septembra boraviti u radnoj posjeti.

Delegaciju iz Države Katar na sarajevskom aerodromu dočekali su predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ministar Al Ghanim će tokom boravka u našoj zemlji imati niz susreta na visom nivou, te posjetiti nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, gdje će se informirati o realizaciji projekata u različitim oblastima koje finansira Vlada Katara.

Planirano je da ministar sutra, 12. septembra, posjeti reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendiju Kavazovića, kao i da prisustvuje svečanoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice. Također, planirano je, između ostalog, da obiđe Gazi Husrev-begovu biblioteku, Fakultet islamskih nauka, Gazi Husrev-begovu medresu, kao i Media centar Islamske zajednice.

Dan kasnije, 13. septembra, ministar će posjetiti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, te ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića.

Nakon toga, ministar će, u pratnji reisul-uleme Husein-efendije Kavazovića, posjetiti Zenicu, gdje će obići Muftijstvo zeničko, kao i Islamski pedagoški fakultet. Potom, isti dan će upriličiti posjetu Muftijstvu tuzlanskom, te obići Islamski centar u Lukavcu.

U četvrtak, 14. septembra, planirano je da Al Ghanim posjeti Muftijstvo mostarsko.

Podsjećamo, zvanična Doha u ovom trenutku realizira iznimno vrijedne projekte u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Travniku i Fojnici, a Država Katar i Bosna i Hercegovina ove godine obilježavaju 30. godišnjicu uspostave bilateralne saradnje.

(Izvor: Preporod.info)