Desetine Palestinaca ubijeni su u izraelskim zračnim napadima na izbjeglički kamp Jabaliya u Gazi, objavili su palestinski zdravstveni zvaničnici za Al Jazeeru. Službenici u indonezijskoj bolnici rekli su da su vidjeli najmanje 50 smrtnih slučajeva, a ministarstvo zdravstva procjenjuje da je do sada broj ubijenih 100.

Palestinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da ima ukupno 400 mrtvih i ranjenih. Glasnogovornik ministarstva rekao je da je napad jednak napadu na bolnicu Al-Ahli ranije ovog mjeseca, te da je cijeli stambeni kompleks uništen.

Najnovije slike i video iz izbjegličkog kampa Jabalia pokazuju zgrade teško oštećene dok spasioci i volonteri golim rukama traže preživjele u ogromnim količinama betonskih krhotina. “To je masovni masakr. Teško je izbrojati koliko je zgrada ovdje uništeno”, javlja reporter Al Jazeere Anas Sharif koji se nalazi na licu mjesta.

Na snimcima se može vidjeti ljude kako mahnito pokušavaju izvući druge ljude iz ruševina - mnoge od žrtava su žene i djeca. Druge se vidi kako stoje i plaču, strahujući da bi članovi porodice i prijatelji mogli biti među mrtvima. U napadu su potpuno uništena i parkirana vozila.

Na snimku objavljenom na Twitteru vidi se plač čovjeka koji je u bombardovanju izgubio troje djece. 

Dr Mads Gilbert, pro-palestinski aktivist koji je radio u Gazi, kaže da njegovi izvori na terenu kažu da je Izrael bombardirao 15 civilnih domova u kampu Jabalia. “Zadnji broj koji sam dobio je oko 100 ubijenih i 300 ranjenih. Apsolutno nema sumnje da se radi o masovnom ubojstvu. Bolnički sistem u Gazi ne može primiti 300 novih ranjenika”, rekao je Gilbert za Al Jazeeru. Napomenuo je da će glavna bolnica al-Shifa ostati bez goriva za napajanje agregata i održavanje operacija spašavanja života u srijedu.

“To je nastavak napada na civilno društvo i sve manje kapacitete zdravstvenog sistema. Pitam se kada će predsjednik Joe Biden i predsjednica EU Ursula von der Leyen reći "Dosta je, zaustavite ovo masovno ubijanje".

Ministarstvo unutarnjih poslova Gaze izvješćuje da je izbjeglički kamp Jabalia "potpuno uništen" izraelskim bombardiranjem. “U ovim zgradama žive stotine građana. Zračne snage okupatora uništile su ovu četvrt sa šest bombi američke proizvodnje. To je najnoviji masakr uzrokovan izraelskom agresijom na Pojas Gaze“, rekao je glasnogovornik Iyad al-Bazum novinarima ispred bolnice u Khan Younisu.