Ministarstvo kulture Španije je na aukciji nabavilo 88 islamskih kovanica za iznos od 214.955,88 eura. Namjera je da ih se postavi u Numizmatički kabinet Nacionalnog arheološkog muzeja, koji čuva zbirku islamskog novca, sastavljenu od više od 15.000 primjeraka. Nabavljeni komadi bili su dio kolekcije Tonegawa, privatne zbirke koja se sastoji od oko 2000 islamskih novčića iz različitih razdoblja i porijekla.

Prije aukckije ministarstvo je zabranilo izvoz ukupno 16 kovanica "zbog velike historijske važnosti, budući da je riječ o kovanicama sa Pirenejskog poluotoka ili su na području utjecaja islamske kulture razvijene u Španiji tokom srednjeg vijeka. Komadi su, osim toga, vrlo rijetki primjerci, s malo ili nimalo zastupljenosti u španskim javnim zbirkama, što sve opravdava usvajanje ove mjere predostrožnosti koja sprječava njihov odlazak iz zemlje i posljedičnu štetu za špansku historijsku baštinu“.

Osim ovih 16 kovanica, Ministarstvo je ostvarilo pravo preče kupnje na još 72 kovanice od posebnog interesa, ukuono 88 komada. Također su kupljena još četiri lota kovanica u vrijednosti od 13.600 eura koji će biti predati u zbirku muzeja Alhambra budući da sve odgovaraju kovanicama Granade iz Nasridskog razdoblja.