Aleksandar Lukašenko je bio taj koji je posredovao u dogovoru o okončanju Wagnerove pobune. Tako je barem svijetu rečeno. Dakle, ako postoji neko ko može da osvijetli ovu najmutniju priču, to je sigurno lider Belorusije. Ili se barem nadamo.

BBC-jev novinar Steve Rosenberg bio je dio male grupe novinara pozvanih u Palatu nezavisnosti u Minsku na ˝razgovor˝ sa Lukašenkom.

Iako je prije samo nekoliko sedmica bilo grozničavih špekulacija o njegovom zdravlju, bjeloruski lider očigledno je izdržljiv. ˝Razgovor˝ je trajao skoro četiri sata.

Međutim, umjesto da rasvijetli događaj, on još više zamućuje vodu o nedavnom ruskom ustanku.

Prema dogovoru između Wagner grupe i Kremlja, šef Wagnera Jevgenij Prigožin trebao je da se preseli u Bjelorusiju, zajedno sa nekim od svojih boraca. To se nije dogodilo. U svakom slučaju ne još.

˝Od jutros˝, kaže Lukašenko, ˝Wagnerovi borci, veoma ozbiljni, još uvijek su u kampovima u koje su se povukli nakon Bakhmuta. Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Ili je možda jutros odletio u Moskvu. Ili je možda negdje drugo. Ali nije u Bjelorusiji˝.

Novinar pita Aleksandra Lukašenka da li to znači da je dogovor prekinut.

On to poriče. Čini se kao da se iza kulisa vode razgovori o kojima nećemo govoriti.

Kada je riječ o raspravi o pobuni, Moskva i Minsk nisu baš bili na istoj strani.

Prošlog vikenda ruska državna televizija je objavila da je predsjednik Vladimir Putin iz ovih dramatičnih događaja izašao kao heroj.

˝Mislim da niko iz te situacije nije izašao kao heroj. Ni Prigožin, ni Putin, ni Lukašenko. Nije bilo heroja. A lekcija iz ovoga? Ako stvaramo ovakve oružane grupe, moramo ih držati na oku i obratiti im ozbiljnu pažnju˝, naveo je Lukašenko.

˝Razgovor˝ prelazi na nuklearno oružje. Konkretno, nuklearne bojeve glave za koje je Rusija rekla da ih  seli u Bjelorusiju.

˝Ne daj Bože da bih ikada morao da donesem odluku da ih koristim. Ali neću oklijevati da ih koristim˝, rekao je nedavno Lukašenko.

Novinari su ga podsjetili na te komentare.

˝Joe Biden bi mogao reći istu stvar i premijer Sunak. I moj prijatelj Si Đinping i moj Veliki brat predsjsdnik Putin˝, rekao je.

˝Ali ovo nije vaše oružje o kojem govorimo. Oni je rusko i nije vaša odluka˝, rekao je novinar.

˝U Ukrajini se čitava vojska bori stranim oružjem, zar ne? NATO-ovo oružje. Zato što im je ponestalo njihovog. Pa zašto se ja ne mogu boriti tuđim oružjem?˝, uzvraća bjeloruski lider.

˝Ali govorimo o nuklearnom oružju, a ne o pištoljima˝, odgovara novinar.

˝Nuklearno, da. I to je oružje. Taktičko nuklearno oružje˝.

Kao što vjerovatno možete pretpostaviti iz njegovih ˝nuklearnih komentara˝, Aleksandar Lukašenko je kontroverzna ličnost.

SAD, EU i Velika Britanija ga ne priznaju kao legitimnog predsjednika Bjelorusije. Bjelorusi su 2020. izašli na ulice da ga optuže za krađu predsjedničkih izbora u zemlji. Protesti su brutalno ugušeni.

Novinar je spomenuo i slučaj zatvorene opozicione aktivistkinje Marije Kolesnikove.

˝Mjesecima je njenoj rodbini i advokatima zabranjen pristup u zatvoru. Zašto?˝, pitao je.

˝Ne znam ništa o tome˝, tvrdi on.

˝Posljednji put kada sam vas intervjuisao u jesen 2021. godine, u Bjelorusiji su bila 873 politička zatvorenika. Sada ih ima 1.500˝, rekao je novinar.

˝U našem krivičnom zakonu nema člana za političke zločine˝, odgovara on.

˝Odsustvo člana o političkim zločinima ne znači da nema političkih zatvorenika˝, ističe novinar.

˝Zatvorenici ne mogu biti politički zatvorenici, ako nema člana˝, insistira on:˝Kako mogu biti?˝.