Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Denis Bećirović, otputovali su u službenu posjetu Ukrajini, prvu takve vrste na ovom nivou otkako je počela ruska agresija na tu zemlju. 

Dvojica članova Predsjedništva BiH u Kijev bi trebali stići u srijedu i tamo se sastati s ukrajinskim zvaničnicima te učestvovati na sastanku Krimske platforme, inicijative koju je pokrenulo ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova s ciljem afimiranja teritorijalnog integrireta i cjelovitosti države, uključujući tu reintegraciju Krima kojega je Rusija kršeći međunarodno pravo okupirala i anektirala 2014. godine.

"BiH na ovaj način iskazuje podršku Ukrajini", stoji u objavi na Bećirovićevom Facebook profilu.

BiH je od početka ruske invazije iskazala načelnu potopru Ukrajini no zbog protivljenja vlasti Republike srpske predvođene Miloradom Dodikom blokirana su nastojanja da se i ta zemlja pridruži sankcijama protiv Rusije.

Dodik i njegovi saradnici istodobno održavaju bliske veze s Rusijom te od početka agresije putuju u tu zemlju, uključujući susrete s predsjednikom te države Vladimirom Putinom.

Dodik je negodovao zbog Komšićevog i Bećirovićevog odlaska u Ukrajinu jer za to ne postoji odluka Predsjedništva BiH a nju je pak blokirala njegova najbliža saradnica. Željka Cvijanović.

Dodik je kazao kako se Komšićevim i Bećirovićevim odlaskom u Ukrajinu "ruši BiH". Dodik i Cvijanović su pod sankcijama SAD i Velike Britanije.