Predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva Turkiye i BiH Refik Ozen, koji je u Potočarima prisustvovao ovogodišnjem obilježavanju Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, osudio je korištenje genocida u dnevnopolitičke svrhe.

“Odbacujem ružne optužbe na račun AK Partije i Narodnog saveza kao i pokušaje korištenja boli žrtava i genocid u dnevnopolitičke svrhe. Takvo postupanje odraz je podlosti i beščašća, pokušaj da se zasjene napori Turkiye, AK Partije, predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u zaštiti prava naše braće Bošnjaka i u održavanju stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini”, rekao je Ozen i dodao:

“Ovakvi potezi ne donose ništa pozitivno ni Bošnjacima niti miru u Bosni i Hercegovini, niti doprinose politici uopće. Mi ćemo, slijedeći predsjednika Erdogana, nastaviti s aktivnostima na izgradnji stabilnosti, zaštiti mira i blagostanja, kao i na razvoju i napretku Bosne i Hercegovine u svakom pogledu. Potezi s ciljem da se sve ovo zasjeni, koji asociraju na djelovanje FETO-a, neće naštetiti našem bratstvu. To srcem vjerujem. Još jednom osuđujem Genocid u Srebrenici i proklinjem sve njegove vinovnike i njihove saradnike. Našim šehidima želim rahmet Božiji, njih kao i gazija se sjećam s poštovanjem”, prenosi Anadolija.

Zastupnica AK Partije u parlamentu Turkiye Zeynep Yıldız na dan obilježavanja godišnjice Genocida u Srebrenici održala je govor u parlamentu Skupštine Turkiye ističući da se Genocid u Srebrenici dogodio uprkos tome sto je Srebrenica bila proglašena zaštićenom zonom UN-a.

Yıldız je u svom obraćanju naglasila da su Bošnjaci, u etničkom čišćenju koji su provodili četnici, ubijani i u Prijedoru, Bijeljini, Goraždu, Foči i u mnogim drugim mjestima.

“Kao unuka porodice koja je preživjela masakr u Šahovićima 1924. godine, znam da se zaboravljeni genocidi i ratni zločini ponavljaju. Ovom prilikom s rahmetom se sjećam svih žrtava Genocida u Srebrenici”, rekla je Yıldız koja je govor održala noseći Cvijet Srebrenice.

Predsjednik Turkiye Recep Tayip Erdogan uputio je poruku u kojoj osuđuje Genocid u Srebrenici i one koji ga negiraju. Predstavnici AK Partije i MHP-a prisustvovali su obilježavanju Genocida i dženazi u Potočarima. Sve parlamentarne turske stranke objavile su zajedničko saopćenje u ime Narodne skupštine Turkiye u kojem se čak devet puta naglašava riječ “genocid”.

Ali očigledno da nekome smeta upravo to što Turkiye svaki put naglašava da je ono što se u Srebrenici desilo genocid, kao i da osuđuje one koji ga negiraju. Također, smeta i drugi dio u spomenutom saopćenju Skupštine, a to je da će Turkiye “snažno podržavati integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine”, što je, između ostalog, nedvosmislena poruka ove zemlje da nikada neće dozvoliti da se nešto slično dogodi u Bosni i Hercegovini, što i sam Predsjednik Erdogan spominje u svome obraćanju.

Postavlja se pitanje, osim onih sto veličaju ratne zločine, kome to još smeta čvrsta uloga Turkiye u očuvanju mira na ovim prostorima i očuvanju bosanskohercegovačkog državnog suvereniteta?