Pripreme za posjetu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Izraelu sljedeće sedmice su u “poodmakloj fazi”, izvijestio je u petak Tel Avivski Kanal 12.

Kijev se bori za medijsku pažnju na Zapadu otkako je izbio izraelski rat u Gazi.

Kanal 12 navodi da će posjeta Zelenskog “ukazati na postojanje ujedinjenog fronta Izraela, Ukrajine, Evrope i SAD protiv osovine Rusija-Iran”. Tvrde da bi fotografija Zelenskog s premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Isaacom Herzogom “poslala poruku o napadnutom prosvijećenom svijetu, koji se suprotstavlja manje prosvijećenom svijetu”.

Kijevski zvaničnici su sličnim jezikom opisali većinu svijeta koji se ne slaže sa stavom SAD-a i NATO-a o sukobu Rusije i Ukrajine.

Nedavno je glavni savjetnik Zelenskog, Mihail Podoliak, razljutio Peking izjavivši da Indija i Kina – koje su obje ostale neutralne u sukobu Rusije i Ukrajine – imaju “nizak intelektualni potencijal”.

Prethodno je šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Aleksej Danilov izjavio da su Rusi “Azijati” i da im stoga nedostaje “humanost”.

Zelenski bi mogao posjetiti Izrael već u ponedjeljak ili utorak, objavio je Kanal 12.

Takvo putovanje bi uslijedilo tri sedmice nakon što je Tel Aviv odbio ponudu ukrajinskog predsjednika da ga posjeti, a zvaničnici su mu navodno rekli da za to “nije pravo vrijeme”.

Prema izraelskim digitalnim novinama Ynet news, Zelenski se nadao da će iskoristiti posjetu da poveže cilj svoje zemlje s Izraelom.

S obzirom na to da izraelski rat protiv Palestinaca dominira u međunarodnim naslovima, Ukrajina se našla u nadmetanju s Izraelom za američku municiju i novac.

Uprkos obećanju američkog predsjednika Joea Bidena da će zadržati dotok oružja u oba sukoba, Republikanska stranka – koja kontrolira Predstavnički dom – rekla je da će dati prioritet Izraelu, ostavljajući Bidenovu planiranu infuziju od 61 milijardu dolara za Kijev neizvjesnom.

“Ako se međunarodna pažnja skrene s Ukrajine, na ovaj ili onaj način, to će imati posljedice. Sudbina Ukrajine zavisi od jedinstva ostatka sveta”, rekao je Zelenski u intervjuu za France 2 prošlog mjeseca.

Izrael je od 7. oktobra u Gazi ubio više od 9.227 Palestinaca, uključujući skoro 3.826 djece i 2.045 žena, a ranio više od 23.516.

Uprkos masovnom gomilanju izraelske vojske oko granica Gaze i sporadičnim infiltracijama na periferiji opkoljenog pojasa, palestinski otpor nastavlja odbijati izraelske napade.

Kako bi opravdala svoj vojni neuspjeh, izraelska vojska nastavlja udarati po civilnim objektima širom Pojasa Gaze uz nove masakre koji su evidentirani posvuda u opkoljenoj enklavi.

Gaza je pod čvrstom izraelskom vojnom opsadom od 2007. godine, nakon demokratskih izbora u okupiranoj Palestini, čije su rezultate odbacili Tel Aviv i Washington.

(Izvor: Palestine Chronicle)