Kina će poboljšati politiku poticanja na rađanje, navodi se u službenom vladinom izvještaju, koji također navodi planove za podršku rastućoj starijoj populaciji povećanjem beneficija i osnovnih penzija i jačanjem privatnog penzionog sistema.

Mjere, najavljene na dan kada je počeo Kineski nacionalni narodni kongres, uslijedile su nakon što se stanovništvo Kine smanjilo drugu godinu zaredom 2023., a rađanje je palo na otprilike polovinu 2016., godinu dana nakon što je politika jednog djeteta ukinuta. 

Kina će "raditi na društvu prijateljskom djetetu i promovirati dugoročni uravnoteženi rast stanovništva", navodi se u izvještaju vlade. Ona će razviti "sistem brige o djeci od javnog interesa" kako bi smanjila troškove rađanja djece, roditeljstva i obrazovanja.

Demografski pad Kine je uglavnom rezultat politike jednog djeteta nametnute između 1980. i 2015. godine. Od 2021. godine parovima je dozvoljeno da imaju do troje djece.

Međutim, sve veći broj žena odlučuje da nema djecu zbog visokih troškova brige o djeci ili nevoljkosti da se udaju ili napuste svoju karijeru, a rodna diskriminacija i dalje postoji u kineskom društvu.

Vlasti su već pokušale da uvedu mjere za podsticanje rađanja, uključujući produženo porodiljsko odsustvo, finansijske i poreske olakšice za porođaj i stambene subvencije.

Kina je i dalje jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgajanje djeteta u smislu BDP-a po glavi stanovnika, procijenio je u februaru istaknuti kineski think tank, detaljno navodeći potrebne gubitke za ženu ako želi da ima djecu.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija Indija je pretekla Kinu u maju prošle godine što predstavlja historijsku demografsku prekretnicu u 21 stoljeću. Zakašnjela prilagodba demografske politike Kine u kombinaciji sa ekonomskim i političkim izazovima umanjuju kineski imidž i svjetski utjecaj.