Hit film “Barbie” donio je više od 80 miliona funti (179 miliona KM) ekonomiji Velike Britanije tokom snimanja, podaci su studija Warner Bros. Iz ove kompanije su naveli da je produkcija ovog filmskog ostvarenja otvorila 685 radnih mjesta, zaposlila više od 6.000 statista, podržala 754 lokalna preduzeća i isplatila više od 40 miliona funti (90 miliona KM) plata.

U režiji Grete Gerwig, film je uglavnom sniman u studiju Warner Brosa u Leavesdenu, Hertfordshire. Film je od tada zaradio 95 miliona funti (213 miliona KM) na kino blagajnama u Velikoj Britaniji, dodali su iz ovog studija. I dok je “Barbieland” dizajniran da izgleda kao grad igračaka u Kaliforniji, setovi poput Barbie's Dreamhouse izgrađeni su i snimljeni u britanskom studiju.

Ostali filmovi koji su snimani u studiju Leavesden uključuju franšizu o Harryju Potteru, Batmanu i Aquamanu.

Parcela od 200 hektara sjeverno od Londona također je korištena za snimanje nadolazećeg ostvarenja “Wonka”, filma inspiriranog “Charliejem i tvornicom čokolade” Roalda Dahla, s Timothéejem Chalametom u glavnoj ulozi.

U svom podnesku Odboru za kulturu, medije i sport, Warner Bros Discovery je rekao da je Velika Britanija najveća baza ove kompanije izvan SAD-a, s više od 4.000 stalnih zaposlenika. Najavila je veliko proširenje svog studija, čime bi se kapacitet povećao za više od pola i otvorilo još 4.000 radnih mjesta. Prošireni kompleks postat će, kako se najavljuje, središte za buduće filmove Supermana, Batmana i Wonder Womana.

Isto tako, Pinewood Studios u Buckinghamshireu navodi da je Velika Britanija najpopularnije mjesto za snimanje na svijetu. Rečeno je da je 23 posto međunarodnih igranih filmova i vrhunskih televizijskih produkcija u 2022. bilo smješteno u Velikoj Britaniji, ispred Kalifornije s 21 posto. Iz Pinewooda su rekli da uspjeh “odražava mišljenje velikih svjetskih proizvođača sadržaja da je Velika Britanija najbolje produkcijsko tržište na svijetu”.