U nadolazećim mjesecima Ukrajina će dobiti veliku količinu artiljerijske municije. Iza te opskrbe ne stoje SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Njemačka, već Češka, koja je u svojim arsenalima pronašla oko 1,5 miliona projektila.

Evropska unija (EU) obećala je Ukrajini milion projektila u jednoj godini, no taj je cilj daleko ispod realnosti i jedva može ispuniti polovinu obećanog. Češka, članica NATO-a, jedan je od najvjernijih saveznika Ukrajine, dijelom i zbog tragičnog iskustva gušenja "Praškog proljeća" 1968. od strane sovjetskih tenkova. Od vremena u bivšem sovjetskom bloku, Češka do danas održava moćnu vojnu industriju i kontakte s brojnim zemljama, kako na razvijenom sjeveru, tako i na takozvanom "Globalnom jugu".

Ovi kontakti omogućili su Pragu da u raznim državama, čija imena nije otkrio, locira oko 800.000 artiljerijskih projektila, a već ima identificiranih dodatnih 700.000 ako se pribave potrebna sredstva. Od prvih 800.000, oko 300.000 je sovjetskog kalibra, dok je preostalih 500.000 155 milimetara, NATO standard. Prag je već dogovorio isporuku prvih serija u narednim mjesecima.

Prema češkoj vladi, cijena prvih 800.000 projektila je 1,5 milijardi eura. Dok američku pomoć Ukrajini blokiraju u Kongresu republikanci lojalni Donaldu Trumpu, ukrajinska vojska je bila prisiljena na povlačenje na nekim mjestima zbog nedostatka artiljerije. Rusko osvajanje sravnjenog grada Avdivka, u istočnoj Ukrajini, simbolizira rusku vojnu nadmoć. Prema izračunima analitičara, Rusija ispaljuje između pet i sedam projektila na svaki projektil koji dođe iz Ukrajine.

"Ako države vide da ovaj mehanizam pomaže Ukrajini, nadamo se da će tako nastaviti i da možemo dugoročno podržati Kijev", objasnio je Tomas Kopecny, predstavnik češke vlade za Ukrajinu.

Dok ni SAD ni EU još nisu ispunili svoja obećanja o proširenju svoje vojne proizvodnje, Rusija je povećala svoju proizvodnju municije i obratila se saveznicima kao što su Sjeverna Koreja i Iran za više oružja. Neki vojni analitičari kažu da je Ukrajini potrebno do 200.000 granata različitih kalibara mjesečno kako bi se nosila s ruskim ofanzivama u kojima se intenzivno koristi artiljerija.

Municija koju je pronašla Češka može pomoći Ukrajini u obuzdavanju napredovanja Rusije i kupiti ključno vrijeme za Evropu i SAD da povećaju vlastitu proizvodnju oružja u nadolazećim mjesecima. Ključ pronalaženja ove ogromne količine municije bio je pragmatizam, jer je Prag tražio višak materijala u arsenalima i obećao maksimalnu diskreciju pri kupovini. Dakle, za razliku od SAD-a, Francuske ili Njemačke, koje su se fokusirale na povećanje vlastite proizvodnje za isporuke u Ukrajinu, češka vlada tražila je već postojeći materijal.

Češka je garantirala da porijeklo municije neće biti poznato zahvaljujući činjenici da će ovaj materijal proći kroz treće zemlje prije nego što stigne u Ukrajinu, što je logistički izazov kojim se želi izbjeći moguća odmazda Kremlja nad firmama i državama koje prodaju projektile. A, prema češkim vlastima, neke zemlje koje obećaju da neće isporučivati oružje Ukrajini mijenjaju svoj stav i otvaraju se za poslovanje kada im se garantira da se porijelo municije nikada neće saznati.

Do sada je Češka Republika osigurala sredstva za prvu isporuku od približno 300.000 granata, uz donacije Njemačke, Kanade, Nizozemske, Danske i 14 drugih država. Iako ima naznaka, još uvijek nije obznanjeno je li među tih 14 država i Bosna i Hercegovina.