Ekstremni desničarski ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir pozvao je izraelsku vladu da prekine praksu vraćanja tijela ubijenih Palestinaca optuženih za izvođenje napada na Izrael.

Ben-Gvir odlučio se na ovaj potez kratko nakon što je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao da zadržavanje tijela nema utjecaja na palestinske oružane grupe.

Izraelska vlada predala je u petak tijela trojice Palestinca ubijenih u razmjeni vatre s izraelskim snagama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ben-Gvir odluku vlade ocijenio je kao veliku grešku koja će imati ozbiljne posljedice.

“Još nije kasno da vodimo snažnu i ofanzivnu sigurnosnu politiku”, rekao je Ben-Gvir.

U nedjelju je ministar Ben-Gvir bojkotirao sedmični sastanak kabineta u znak protesta zbog vladinih odluka. To je posljednje u nizu neslaganja krajnje desničarskog ministra i premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Ben-Gvir je u četvrtak najavio da šest poslanika njegove stranke u Knessetu neće glasati za vladine odluke zbog neslaganja s njenim potezima. Posebno je bio ljut zbog, prema njegovom mišljenju, slabog odgovora izraelske vojske na raketnu paljbu iz Gaze nakon smrti zatvorenika Khadera Adnana, koji je štrajkao glađu.

(Izvor: Anadolu Agency)