Snimci na društvenim mrežama pokazuju tešku štetu na džamiji, koja se nalazi u izbjegličkom kampu Dženin. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da su dva muškarca ubijena u ovom napadu.

Dva Palestinca su također ubijena u odvojenim napadima u Nablusu i Tubasu, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Sara Khairat Saud iz Al Jazeere, koja se nalazi na okupiranoj Zapadnoj obali, rekla je da je napad u Jeninu iznenadio stanovnike jer je relativno neobično da Izrael izvodi zračne napade na ovaj dio palestinske teritorije.

"Očevidci su razgovarali s nama i rekli da su vidjeli borbeni avion na nebu, da su ga čuli i onda je izraelska vojska izašla da potvrdi da je riječ o zračnom napadu", rekao je Khairat uživo iz Ramallaha.

Nakon napada, neki stanovnici primili su SMS-ove u kojima su ih upozorili da ne sarađuju s Dženin brigadom, jednom od najvećih i najpopularnijih grupa na Zapadnoj obali. U porukama je također pisalo da djeca ne izlaze.

Udar je uslijedio kada je Izrael nastavio s noćnim bombardiranjima Gaze, nakon što su vojni zvaničnici obećali da će pojačati zračne napade na enklavu uoči očekivane kopnene ofanzive.

Najmanje 55 Palestinaca ubijeno je u zračnim napadima na Pojas Gaze tokom posljednje noći, saopćila je vlada Hamasa.

Izbjeglički kamp Dženin, koji je naseljen potomcima Palestinaca lišenih njihove zemlje tokom uspostavljanja Izraela 1948. godine, bio je fokus velike izraelske vojne ofanzive u julu u kojoj je ubijeno najmanje četrnaest Palestinaca.

Palestinski zvaničnici kažu da je najmanje devedeset Palestinaca ubijeno od strane izraelskih vojnika i doseljenika na okupiranoj teritoriji od 7. oktobra.

U izraelskim zračnim napadima u Gazi poginulo je za dvije sedmice više od 4.400 ljudi

Izrael je svoj napada na džamiju opravdao tvrdnjom da je korištena kao komandni centar te su objavili je u napadu ubijeno nekoliko pripadnika Hamasa i Islamskog džihada.