Desetine hiljada Izraelaca u subotu su se borile protiv jake kiše tokom pete sedmice protesta protiv planova za reformu pravosuđa nove vlade premijera Benjamina Netanyahua za koje kritičari kažu da prijete demokratskim provjerama ministara od strane sudova.

Planovi, za koje vlada kaže da su potrebni za suzbijanje prekoračenja sudija, izazvali su žestoko protivljenje grupa, uključujući advokate, i izazvali zabrinutost među poslovnim liderima, šireći već duboke političke podjele u izraelskom društvu, piše Middle East Eye.

Gomila koja je nosila plavo-bijele izraelske zastave marširala je centralnom ulicom Kaplan u Tel Avivu, sa znakovima na kojima je nova vlada označena kao "prijetnja svjetskom miru".

Drugi natpis je glasio "Spasimo demokratiju Izraela od Netanyahua".

"Večeras sam ovdje protestirajući protiv tranzicije Izraela iz demokratije u autokratiju", rekao je za Reuters u Tel Avivu softverski inženjer Dov Levenglick.

"To je sramota, neće stajati."

Netanyahu je odbacio proteste kao odbijanje ljevičarskih protivnika da prihvate rezultate izbora održanih u novembru prošle godine, koji su proizveli jednu od najdesničarskih vlada u historiji Izraela.

Demonstranti kažu da bi izraelska demokratija bila narušena ako vlada uspije da progura planove, koji bi pooštrili političku kontrolu nad imenovanjima sudija i ograničili ovlasti Vrhovnog suda da poništi vladine odluke ili zakone Kneseta.

Lokalni mediji izvještavaju da su protesti održani u 20 gradova širom zemlje, a na desetine hiljada okupilo se samo u Tel Avivu.

Dania Shwartz, iz Ramat Gana rekla je za AFP da demonstranti "vraćaju" izraelsku zastavu.

"Ako pogledate okolo, ima puno izraelskih zastava i dugi niz godina je izraelska zastava bila simbol desnice (krila)", rekla je ona.


"Mi smo patriote i želimo da ova zemlja i dalje postoji. Izraelske zastave pripadaju svima nama, nije pitanje da li smo desni ili levi."

Švarc je takođe izrazio zabrinutost da će, kao član LGBTQ+ zajednice, „ova nova vlada pokušati da donese zakone koji će uticati na moju djecu.

"Na primjer, stranka Noam želi delegitimizirati porodice poput naše i to je vrlo zastrašujuće", rekla je ona, misleći na jednog od Netanyahuovih koalicionih partnera poznatog po svom žestokom anti-gej stavu.

Optužbe za mito

Analitičari su upozorili da bi takav program potencijalno mogao omogućiti zakonodavcima da podrže bilo kakvo poništavanje optužbi za korupciju protiv Netanyahua.

Netanyahu je prvi izraelski premijer koji je optužen dok je bio na vlasti.

On poriče optužbe protiv njega za primanje mita, prevaru i zloupotrebu povjerenja. On je preuzeo dužnost krajem prošlog mjeseca nakon pobjede na izborima 1. novembra , na čelu koalicije koja uključuje političara koji je prošle godine priznao utaju poreza i grupu ekstremno desničarskih ličnosti, uključujući i jednoga koji je jednom u svojoj kući držao portret čovjeka koji je masakrirao desetine palestinskih vjernika.

Prošlog mjeseca, novi ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir, naredio je komesaru državne policije da provede direktivu o uklanjanju palestinskih zastava s javnih prostora dan nakon što je jedna vijorena na prethodnom antivladinom protestu u Tel Avivu.

"Oni žele da sruše pravosudni sistem Izraela, žele da sruše izraelsku demokratiju, a mi smo ovdje svake sedmice bez obzira na vremenske uslove... borimo se protiv toga i borimo se za izraelsku demokratiju", rekao je Hadar Segal, za Reuters u toko subotnjeg protesta u Tel Avivu.

Opozicioni lider Yair Lapid pridružio se demonstracijama u primorskom gradu Haifi u subotu, gdje je rekao da su demonstranti "došli spasiti svoju zemlju, a mi smo došli protestirati s njima".

"Mi ćemo spasiti našu zemlju jer nismo voljni živjeti u nedemokratskoj zemlji", dodao je on.

Netanyahu se vratio na vlast nakon izbora u novembru, na čelu koalicije s ekstremno desnim i ultraortodoksnim jevrejskim strankama.

Prošlog mjeseca bio je prisiljen smijeniti visokog ministra, Arijeha Derija, koji vodi ultraortodoksnu stranku Shas, zbog nedavne osude za utaju poreza.

Vlada je od tada objavila svoju namjeru da vodi politiku proširenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i socijalne reforme koje su zabrinule LGBTQ zajednicu i kontroverzne reforme pravosuđa.

'Uništiti' nezavisnost pravosuđa

Prošlog mjeseca, gotovo svi tužioci i državni odvjetnici koji su radili u Izraelu u prethodnih pola vijeka zajednički su upozorili da bi planirane reforme pravosudnog sistema u zemlji "uništile" nezavisnost pravosuđa.

"Pozivamo vladu da povuče predloženi plan i spriječi ozbiljnu štetu pravosudnom sistemu i vladavini prava", naveli su u pismu bez presedana.

Trenutno vladajuća koalicija ima tri mjesta u devetočlanoj komisiji zaduženoj za imenovanje sudija. Novi plan bi im dao pet, čime bi se vladi dala jasna većina.

Penzionisani zvaničnici rekli su da bi predložene promjene u Vrhovnom sudu zemlje, često posljednja prilika za Izraelce, a ponekad i Palestince koji žele da osporavaju neprihvatljivu politiku, rezultirati stvaranjem "pseudo-političkog tijela za koje bi se sumnjalo da krši zakon u korist vlade ".