Svako ko pokušava razumjeti zašto Joe Biden tako nepokolebljivo podržava pravo Izraela da napadne Gazu mogao bi se osvrnuti četiri desetljeća unatrag na sastanak između tadašnjeg američkog senatora i premijera jevrejske države, Menachema Begina, piše današnji londonski Guardian.

Bila je 1982., a Begin je započeo službenu posjetu Washingtonu nekoliko dana nakon što je Izrael napao Liban nakon prekograničnih napada Palestinske oslobodilačke organizacije. Telavivske novine Yedioth Ahronoth izvijestile su da kada se Begin obratio senatskom odboru za vanjske odnose, niko nije bio entuzijastičniji od Bidena u podršci izraelskom napadu.

"Da su napadi pokrenuti iz Kanade u SAD, svi bi ovdje rekli: 'Napadnite sve gradove Kanade i nije nas briga ako svi civili poginu'", rekao je Biden na sastanku, prema citatu koji je otkrio časopis.

Begin je kasnije izrazio iznenađenje žestokom Bidenovom podrškom, posebno senatorovim pokušajima da opravda ubijanje žena i djece. "Distancirao sam se od ovih primjedbi", rekao je Begin izraelskim novinarima. “Rekao sam mu: ‘Ne, gospodine, mora se obratiti pažnja. Prema našim vrijednostima, zabranjeno je povrijediti žene i djecu, čak ni u ratu.’”

Kao predsjednik, Biden nije bio ništa manje odlučan u podršci posljednjem napadu na Gazu. Iako je broj palestinskih civila koje je Izrael ubio u svom osvetničkom napadu porastao na hiljade, predsjednik je opravdao ljudsku cijenu.

"Siguran sam da su nevini ubijeni, a to je cijena vođenja rata", rekao je Biden dvije sedmice nakon izraelskog bombardiranja. Dodao je da bi Izrael "trebao biti nevjerojatno oprezan" kada cilja naoružane grupe odgovorne za napad sedmog oktobra, ali je upitao umire li zaista onoliko civila koliko tvrdi palestinsko ministarstvo zdravstva.

Tokom posjete Izraelu nekoliko dana ranije, Biden je upozorio Izrael da ga ne "izjeda" bijes u odgovoru na napad Hamasa i da izbjegne "greške" koje su SAD napravile napadajući nakon 11. septembra. Ali predsjednik je također podržao pravo Izraela da vojno uzvrati udarac.

U svom govoru u četvrtak, Biden je ponovio da "Izrael ima pravo krenuti na Hamas" dodajući da ima "temeljnu odgovornost" zaštititi nedužne civile u Gazi.

Biden je tada najavio da će SAD izgraditi privremenu luku u Gazi za dostavu pomoći morem. Ali to bi u najboljem slučaju potrajalo sedmicama, a za neke je plan samo naglasio Bidenovu nespremnost da upotrijebi svoju moć da izvrši pritisak na Izrael da odmah pusti dovoljno hrane u Gazu za borbu protiv gladi.

Više od polovine Amerikanaca kaže da bi Washington trebao zaustaviti isporuke oružja Izraelu dok ne zaustavi napad na Gazu, prema ovosedmičnoj anketi, a mnogi u Demokratskoj stranci žele da Biden iskoristi dio značajne američke vojne pomoći Izraelu kao sredstvo pritiska.

To bi bilo neuobičajeno za predsjednika koji ostaje vezan za pogled oblikovan njegovom prvom posjetom Izraelu 1973. godine, neposredno prije napada njegovih arapskih susjeda u Jom Kipur ratu, o maloj zemlji okruženoj neprijateljima i koja se bori za svoj opstanak.

Ali svijet se promijenio u proteklih pola stoljeća i tu perspektivu ne dijele mlađe generacije koje vide opresivni Izrael koji nameće brutalnu okupaciju na Zapadnoj obali isprekidanu povremenim ratovima u Gazi u kojima su ubijene hiljade Palestinaca.

Biden je jednom prijetio prekidom američke pomoći Izraelu. Begin se prisjetio da ga je Biden na istom sastanku na kojem je senator ponudio podršku za invaziju na Liban upozorio da izgradnja naselja košta podršku Izraela u SAD-u te čak zaprijetio prekidom američke finansijske pomoći.

Ali od toga nije bilo ništa, a četiri godine kasnije Biden je rekao Senatu da je vrijeme da se oni koji podržavaju Izrael prestanu ispričavati za slanje milijardi dolara godišnje jevrejskoj  državi. “Nema nikakve isprike. Nijedne. To je najbolja investicija od tri milijarde dolara koju smo napravili. Da nije bilo Izraela, Sjedinjene Američke Države morale bi izmisliti Izrael kako bi zaštitile svoje interese u regiji”, rekao je. (The Guardian)