Izrael drži više od 1.000 palestinskih zatvorenika bez optužnice ili suđenja, najveći broj od 2003. godine, objavila je prošle sedmice izraelska grupa za ljudska prava.

Izrael kaže da kontroverzna taktika, poznata kao administrativni pritvor, pomaže vlastima da spriječe napade i zadrže opasne militante bez otkrivanja inkriminirajućeg materijala iz sigurnosnih razloga. Palestinci i grupe za ljudska prava kažu da se sistem uveliko zloupotrebljava i da se uskraćuje pravilan postupak, a tajna priroda dokaza onemogućuje pritvorenicima ili njihovim odvjetnicima da se odbrane.

HaMoked, izraelska grupa za prava koja redovno prikuplja podatke od zatvorskih vlasti, rekla je da je od aprila bilo 1016 zatvorenika u administrativnom pritvoru. Gotovo svi su Palestinci pritvoreni prema vojnom zakonu, jer se administrativni pritvor vrlo rijetko koristi protiv Jevreja. Četiri izraelska Jevreja trenutno su u pritvoru bez optužbi.

"Nema osjećaja kada će noćna mora završiti", rekla je 48-godišnja Manal Abu Bakr u Dheishehu, izbjegličkom kampu u blizini grada Betlehema na Zapadnoj obali. Njezin 28-godišnji sin Mohammed izgubio je četiri godine fakulteta zbog administrativnog pritvora. Njezin suprug Nidal, novinar i radijski voditelj, i dalje je u pritvoru. Proveo je 17 godina iza rešetaka u posljednja tri desetljeća, od čega više od polovine bez optužnice.

HaMoked kaže da 2416 Palestinaca služi kazne nakon što su osuđeni pred izraelskim vojnim sudovima. Dodatnih 1409 pritvorenika zadržano je na ispitivanju, protiv njih je podignuta optužnica i čekaju suđenje ili im se trenutno sudi. Među 76 Palestinaca zatvorenih u posljednjih mjesec dana, 49 su administrativni pritvorenici. Mjere administrativnog pritvora mogu se izdati na najviše šest mjeseci, ali se mogu neograničeno produžavati.

"Brojke su šokantne", rekla je Jessica Montell, direktorica HaMokeda. “Nema ograničenja u korištenju onoga što bi trebala biti rijetka iznimka. Postaje im sve lakše i lakše držati ljude bez optužnice ili suđenja."

Rasprostranjena vojna akcija protiv palestinskih militanata na okupiranoj Zapadnoj obali pomogla je potaknuti nagli porast administrativnih pritvora. Izraelska kampanja napada na palestinske gradove i mjesta nakon niza smrtonosnih palestinskih napada prošle godine dovela je do hapšenja više od 2400 Palestinaca od marta 2022. godine, prema podacima izraelske vojske.

Izrael opisuje pojačane napade kao protivteroristički pokušaj sprječavanja daljnjih napada. Palestinski stanovnici i kritičari kažu da operacija samo dodatno potiče ciklus krvoprolića, budući da upadi izazivaju nasilne proteste i obračune s palestinskim militantima.

Gotovo 90 Palestinaca na Zapadnoj obali ubijeno je u izraelskoj vatri ove godine, prema podacima Associated Pressa. Palestinski napadi na Izraelce ubili su 15 ljudi u istom razdoblju. Izrael kaže da su većina ubijenih Palestinaca militanti, ali među mrtvima ima mladih koji su bacali kamenje i slučajnih prolaznika koji nisu bili uključeni u nasilje.

Posljednji put kad je Izrael držao toliko administrativnih pritvorenika bilo je u maju 2003. godine, kazali su iz HaMokeda, u jeku nasilnog palestinskog ustanka poznatog kao Druga intifada. "Brojke se uvijek povećavaju kada su napetosti na terenu", rekao je Sahar Francis, direktor Addameera, grupe za prava palestinskih zatvorenika.

Zapadna obala je pod izraelskom vojnom upravom otkako je Izrael zauzeo teritoriju u Bliskoistočnom ratu 1967. godine. Palestinci žele da ona bude glavni dio njihove buduće države. Gotovo tri miliona palestinskih stanovnika teritorije podložno je izraelskom vojnom pravosudnom sistemu, dok gotovo 500.000 jevrejskih doseljenika koji žive uz njih imaju izraelsko državljanstvo i podliježu civilnim sudovima.