Prema posljednjim poznatim podacima, prvi dronovi poslani iz Irana već su stigli u Rusiju. Cilj je da služe ruskoj vojsci za suočavanje s ukrajinskim vozilima. Iran, koji već desetljećima proizvodi ovu vrstu tehnologije, jedini im je saveznik. No cijena tog posla mogla bi biti previsoka.

Bespilotne letjelice su Qods Mohajer-6, sposobne nositi teret od 100 kilograma. Imaju raspon krila od 10 metara i duljinu od 5,67 metara. Njegov operativni domet je 200 km, ima maksimalnu brzinu od 200 km/h, dolet od 12 sati i može letjeti na visini od 6000 metara.

Unatoč činjenici da je riječ o jednom od posljednjih resursa za Rusiju i iskustvu u njegovoj proizvodnji koje ima Iran, ovi dronovi uzrokuju brojne probleme, tvrde stručnjaci s kojima je razgovarao The Washington Post.

U prvim testovima koje su proveli Rusi, dronovi su doživjeli brojne kvarove u navigacijskom sistemu i pokazali da su ranjivi. Tome se mora dodati da su do danas korišteni u vrlo specifičnim sukobima kao što je onaj u Jemenu. Nisu imali posla sa sofisticiranim protivzračnim i elektronskim sistemima za ometanje poput onih koji se koriste u Ukrajini.

"Ove iranske bespilotne letjelice dosad nisu djelovale u sofisticiranom okruženju protivzračne odbrane", objašnjava Michael Knights, vojni i sigurnosni stručnjak na Institutu za bliskoistočnu politiku iz Washingtona. „Najbliže što su tome došli su napadi Hutija na Saudijsku Arabiju ili američke baze u Iraku, a općenito nisu dobro prošli. Stoga me ne bi iznenadilo da, u intenzivnijem okruženju poput Ukrajine, imaju problema."

Sjedinjene Države od juna šalju dronove u Ukrajinu, sposobne precizno gađati ruske ciljeve. To je Ukrajini omogućilo da uništi ruska skladišta municije i logističke zalihe daleko iza linija fronta. Ali najzanimljivije je da Rusija od Irana traži bespilotne letjelice, znajući sve njegove probleme. To znači da im je ponestalo tehnoloških alternativa i da su bez mikročipova ili alata za proizvodnju vlastitih letjelica.