Prije osam godina satirični sedmičnik “Charlie Hebdo” dospio je u medijski epicentar planete zbog napada na njihovu redakciju koji je koštao života dvanaestero ljudi. Rad lista uvijek je bio povezan sa suđenjima, raspravama o slobodi govora i optužbama za provociranje vjerskih frakcija. Sada je došao red na  Iran. Prije nekoliko sedmica satirični list otvorio je, svjestan problema koje će izazvati, konkurs za karikaturu iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija.

“Charlie Hebdo” je pokrenuo ovu igru početkom decembra kao “međunarodno takmičenje” koje ima za cilj podržati 'Irance koji se bore za svoju slobodu'. Kao rezultat poziva, sada je objavio nekoliko karikatura sa seksualnom tematikom u kojima su ajatolah Khamenei i drugi iranski imami, kao i karikature koje osuđuju iransku upotrebu smrtne kazne za zastrašivanje demonstranata.“ Urednik lista, Laurent Sourisseau, poznat pod imenom 'Riss', objasnio je u uvodniku da su karikature bile način na koji je sedmičnik pokazao podršku iranskim ženama i Irancima koji su svoje živote izložili opasnosti kako bi odbranili svoju slobodu. pred „teokratijom koja ih tlači od 1979. godine“

Teheran je već krenuo u kontra-akciju i smatra Pariz direktno odgovornim za objavljene karikature. S jedne strane, najavio je zatvaranje francuskog istraživačkog instituta, IFRI (Francuski institut za istraživanje u Iranu), neke vrste tijela ovisnog o francuskom Ministarstvu vanjskih poslova, koji je osnovan 1983. godine.

Ovaj institut, smješten u centru Teherana, bio je dugi niz godina zatvoren, ali je ponovno otvoren pod predsjedavanjem umjerenog Hasana Rohanija (2013.-2021.) kao znak približavanja obiju zemalja. Centar sadrži bogatu biblioteku koju koriste francuski studenti i studenti iranskog univerziteta.

S druge strane, iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je francuskog ambasadora u Teheranu Nicolasa Rochea i izrazilo oštar protest zbog inicijative francuskog časopisa. Glasnogovornik Nasser Kananí izjavio je da "Iran ne prihvaća uvrede njegovih islamskih, vjerskih i nacionalnih svetinja i vrijednosti ni na koji način, a Francuska nema pravo opravdavati uvrede protiv svetih vrijednosti druge zemlje i muslimanske nacije pod krinkom slobode govora".

Sa svoje strane, francuska izvršna vlast je odgovorila tvrdeći da je u toj zemlji štampa slobodna za razliku od cenzure u Iranu. Tako se francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izrazila upitana o kritikama iranskih vlasti. Podsjetila je da u Francuskoj ne postoji kazneno djelo bogohuljenja, što znači da se vjerska načela i simboli mogu kritizirati i ismijavati.