Reakcija prof. dr. Envera Imamovića:

Trenutna društveno-politička situacija u zemlji ne samo da je usložnjena nego je krajnje zabrinjavajuća.

Posljedica je to svega onoga što se na političkoj sceni dešavalo posljednjih godina. Odluka koju je nametnuo visoki predstavnik za BiH na dan izbora dodatno je situaciju usložnila.

Ni laiku nije jasno kako se usred demokratske Evrope mogu nametnuti pravila po kojima se većinskom narodu, s najviše osvojenih glasova na izborima osporava zasluženi udio u uspostavljanju vlasti.

Nameće se logično pitanje po kojim se uzusima i demokratskim normama to uradilo. S pravom se postavlja i pitanje ima li to veze jer se radi o Bošnjacima, muslimanskom dijelu stanovništva.

Za sve koji se iole razumiju u pojam demokratije nije jasno kako to da se eliminira stranka koja se uporno poslijeratnih godina bori za opstanak države naspram onih koji je otvoreno pokušavaju osporiti i uništiti.

Zašto je međunarodna zajednica gluha na sve to?

Ne radi li se otvoreno na realizaciji projekta koji je doveo do krvavog četverogodišnjeg rata u kojem je trebalo nestati i Bosne i njenih Bošnjaka. Situacija je krajnje opasna i može eskalirati do neželjenih razmjera. Na to nas upozorava i iskustvo iz proteklog rata.

Na kraju ona narodna: Bolje spriječiti nego liječit!

 


 

NAPOMENA: Redakcija sedmičnog lista Stav odgovara na zahtjeve svojih čitatelja koji su nam u više navrata sugerirali da potičemo bošnjačke intelektualce na reakcije s obzirom na tešku i neizvjesnu političku situaciju u kojoj se našao bošnjački narod. Pokušaji obespravljivanja političke volje Bošnjaka, uzurpiranje njihovih pozicija zagarantiranih konstitutivnošću, sumnjivi koalicijski sporazumi koji navješćuju prodaju nacionalnih i državnih interesa, sve veći polaritet između probosanskih stranaka u Bosni i Hercegovini, sve veća sukobljenost i nejedinstvo unutar bošnjačkog društva povod su da potaknemo reakcije bošnjačkih intelektualaca. Oni imaju što za reći i nisu izumrla vrsta, iako ih se proziva za šutnju. Sedmični list Stav će u narodnim brojevima u rubrici Građanski senat donositi njihova mišljenja, izjave, analize i reakcije koje se tiču aktuelnog stanja u državi Bosni i Hercegovini.