Muslimani tokom cijelog mjeseca ramazana obavljaju vjerske dužnosti, od posta do redovnih klanjanja teravih-namaza, učestvovanja na mukabelama te dnevnim učenjima Kur'ana.

Ipak, u nekim dijelovima svijeta suočavaju se s ozbiljnim političkim, ekonomskim i društvenim problemima što se odražava i na njihove ramazanske aktivnosti.

Jedno od tih mjesta je i grad Idlib u Siriji. Nije rijetka pojava da njegovi stanovnici čak i iftare na ruševinama zgrada, koje su porušene u zračnim napadima režima sirijskog režima Bashara al-Assada

Među onima koji pripremljeni iftar servirali među ruševinama kuće koja je nekada bila njihov dom je i petočlana porodica s troje male djece.

Uz posredstvo Turkiye, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu prekršile sudogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage povukle su teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u regiji.

Turkiye i Rusija su u martu 2020. godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

Zbog napada režimskih snaga, iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u proteklih pet godina godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.