Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska, Milorad Dodik i njegova najbliža saradnica, Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, optužili su danas Hrvatsku za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje medijskih sloboda prava jer je ta zemlja proruskom novinaru Danijelu Simiću zabranila ulazak u zemlju

Simić je u srijedu izjavio kako mu je hrvatska granična policija na prijelazu Batrovci odbila ulazak u Hrvatsku a tvrdi kako je prije toga bio satima zadržan na granici da bi ga potom ispitivali agenti SOA-e.

Kako je sam kazao, zanimalo ih je šta je radio u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, odnosno u Donbasu, te kako je došao u priliku intervjuirati Vjekoslava Prebega koji je dospio u rusko zarobljeništvo nakon što se kao dobrovoljac borio u redovima ukrajinskih branitelja.

"Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izvještavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua. Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora", kazao je Simić lokalnim medijima u BiH.

Simić je bio jedan od posmatrača ilegalnog referenduma u Donbasu a u junu ove godine u Banjoj Luci mu je predsjednik Udruženja novinara Rusije, Vladimir Solovjov, uručio nagradu "za hrabrost i profesionalnost". Solovjov je pri tom kazao kako su mediji u RS primjer "zlatnog standarda" novinarstva.

Dejan Simić je negator genocida u Srebrenici. Gostujući u programu RTRS-a je kazao kako se svake godine u Srebrenici u julu održava "Potočarski igrokaz", aludirajući pri tome na 11. juli kada se obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Po povratku iz Donbasa Simić se pojavio u ulozi predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske a sada su u njegovu zaštitu stali predsjednik tog entiteta Dodik i članica Predsjedništva BiH Cvijanović. Dodik je kazao kako su u Hrvatskoj koja je i članica EU-a "zaustavili i maltretirali novinara samo zato što je smatrao da ima pravo na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja".

Hrvatsku je optužio za napad na slobodu medija. Cvijanović je u sličnom tonu izjavila kako najoštrije osuđuje zabranu ulaska Simiću u Hrvatsku kao "sramni čin".