Satelitske slike koje je Maxar Technologies objavio sinoć pokazuju oko 200 masovnih grobnica u blizini Mariupola na jugoistoku Ukrajine. Lokalne vlasti optužile su Rusiju da je tamo pokopala do 9.000 ukrajinskih civila u nastojanju da sakrije masakr koji se dogodio tokom opsade lučkog grada.

Snimka dolazi nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u bitci za Mariupolj, unatoč prisutnosti oko 2000 ukrajinskih boraca koji su još uvijek bili skriveni u čeličani Azovstal. Putin je naredio svojim trupama da ne jurišaju na bastion već da ga zapečate "da ni muha ne prođe".

Maxar Technologies objavio je fotografije, za koje je rekao da otkrivaju više od 200 masovnih grobnica u gradu u kojem ukrajinske vlasti kažu da su Rusi pokapali stanovnike Mariupolja poginule u borbama. Slike prikazuju dugačke redove grobova koji se protežu od postojećeg groblja u gradu Manhush, izvan Mariupola.

Gradonačelnik Mariupolja Vadym Boychenko optužio je Ruse da su "prikrivali svoje vojne zločine" uklanjanjem tijela civila iz grada i pokopavanjem u Manhushu. U grobovima bi moglo biti do 9.000 mrtvih, objavilo je u četvrtak Gradsko vijeće Mariupolja.

Bojčenko je ruske akcije u gradu nazvao "novim Babi Jarom", što se odnosi na mjesto višestrukih nacističkih masakra u kojima je 1941. ubijeno gotovo 34.000 ukrajinskih Jevreja. "Tijela mrtvih dovezena su kamionima i samo su bačenu u humke”, rekao je Boychenkov pomoćnik, Pjotr ​​Andryushchenko.

Kada su otkrivene masovne grobnice i stotine mrtvih civila u Buchi i drugim gradovima oko Kijeva nakon što su se ruske trupe povukle prije tri sedmice, ruski zvaničnici negirali su da su njihovi vojnici tamo ubili civile i optužili Ukrajinu da je organizirala zločine.

Maxar je u priopćenju rekao da pregled ranijih slika pokazuje da su grobovi u Manhushu iskopali krajem marta i povećani posljednjih sedmica.