Haniyeh je u izjavi za Reuters rekao da je grupa "blizu postizanja sporazuma o primirju" s Izraelom i da je njen odgovor dostavljen katarskim zvaničnicima, koji posreduju u indirektnim pregovorima.

U ponedjeljak je američki predsjednik Joe Biden rekao novinarima da vjeruje da su Izrael i Hamas blizu postizanja dogovora o oslobađanju talaca. U zamjenu za njihovo oslobađanje, Hamas je tražio prekid vatre na nekoliko dana, prema više medijskih izvještaja.

Detalji potencijalnog sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa bit će objavljeni "u narednim satima", rekao je visoki dužnosnik Hamasa Izzat al-Rishq za Al Jazeeru.

Rishq je nagovijestio više detalja o potencijalnom primirju, rekavši za Al Jazeeru da su u toku razgovori o primirju koje bi trajalo više dana i da bi ulazak pomoći u Gazu bio dio sporazuma o zamjeni talaca koje drži Hamas za zarobljenike Palestince koje drži Izrael u zatvorima.

Rishq je ranije rekao arapskim medijima da će Egipat i Katar, dva tradicionalna posrednika između grupe i Izraela, objaviti više detalja o potencijalnom primirju.