Hamas je u ponedjeljak saopštio da odbija bilo kakve privremene pauze i traži trajno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze.

"Naši ljudi žele trajni kraj ove agresije, a ne privremene pauze", navodi se u saopštenju Hamasa.

Palestinska grupa otpora je rekla da neće ulaziti u pregovore o razmjeni zarobljenika s Izraelom osim ako "ne bude potpunog prekida agresije".

Hamas je također negirao medijske navode pozivajući se na egipatske sigurnosne izvore da su grupa i pokret Islamski džihad odbacili egipatski prijedlog da ustupi vlast u Gazi u zamjenu za trajni prekid vatre.

Egipat je, zajedno s Katarom, pomogao u posredovanju u jednonedjeljnom prekidu vatre u novembru prema kojem je Hamas oslobodio više od 100 zarobljenika u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika. Hamas i druge grupe još uvijek drže skoro 130 zarobljenih.

Hamas je više puta odbijao bilo kakve razgovore o sporazumu o zarobljenicima s Izraelom prije potpunog prekida vatre u Pojasu Gaze i povlačenja izraelskih snaga iz opkoljene enklave.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da je rat u Pojasu Gaze “daleko od kraja”, prenosi Anadolija.

"Ne stajemo. Nastavljamo da se borimo. Narednih dana ćemo intenzivirati borbe, a borbe će trajati dugo i nisu blizu kraja", rekao je Netanyahu tokom sastanka sa poslanicima iz njegove desničarske stranke Likud.