Tačno 83% građana Evropske unije ističe da je kvalitet života u njihovoj regiji dobar, a 71% ističe da su optimistični u pogledu budućnosti. Ovo su neki od podataka koji proizlaze iz '2021 Eurobarometra' o javnom mnijenju u regijama EU-a koje je objavila Evropska komisija, a koja je uzela u obzir mišljenje građana koji žive u svakoj od 194 regije 27 država članica EU-a.

Za izradu 'Eurobarometra' postavljana su pitanja o ekonomskoj situaciji, kvalitetu života, nivoa optimizma ili pesimizma o budućnosti regije, troškovima života, zdravstvenom sistemu, zadovoljstvu odgovorom na pandemiju. koronavirusa ili inicijative za suočavanje s klimatskim promjenama, među ostalim pitanjima.

Sedam od 10 ispitanika diljem EU-a smatra da je ekonomska situacija u njihovoj regiji dobra, dok 13% kaže da je "vrlo dobra", a 55% "prilično dobra". S druge strane, osam od 10 ispitanika smatra da je kvalitet života u njihovoj regiji dobar. Njih 23% kaže da je "vrlo dobro", a 60% da je "prilično dobro". S druge strane, 4% smatra da je "jako loše", a 12% da je "prilično loše".

U 71 od 194 regije najmanje 90% ispitanih odgovara da je kvalitet života u njihovoj regiji dobar. Na ovoj ljestvici vode regije koje se uglavnom nalaze u Finskoj, Njemačkoj, Austriji, Irskoj, Nizozemskoj i Švedskoj. U tom smislu, najveći postotak sretnih nalazi se u regiji Friesland, u Nizozemskoj, gdje gotovo 99% stanovništva smatra da je njihov kvalitet života "prilično dobar" ili "vrlo dobar". Oni prelaze 98% u nizozemskim regijama Drenthe i Zeeland. Stanovnici finskog arhipelaga, Åland, također su na prvim pozicijama kada je u pitanju kvalitet života kako i oni koji žive u Koruškoj (Austrija).

Sa druge strane, u pet regija manje od polovine ispitanih smatra da je kvalitet života dobar. To su stanovnici regija Severozapaden (Bugarska), Panonska Hrvatska (Hrvatska), Mayotte (Francuska), Észak-Magyarország (Mađarska) i Jughozapdna Oltenija (Rumunija).