Mađarski premijer Viktor Orban otputovao je u utorak u Ukrajinu u svoju prvu posjetu toj zemlji otkako je Rusija pokrenula svoju ofanzivu na kopnu, moru i zraku 24. februara 2022. Ecropski čelnik najbliži Moskvi sastao se u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim članovima njegovog kabineta. Mađarska je u ponedjeljak preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem Evropske unije. Orban je u nastupu tokom sastanka sa Zelenskim rekao da je od ukrajinskog predsjednika zatražio da razmotri mogućnost primirja koje bi, kao posljedicu, moglo ubrzati moguće mirovne pregovore s Moskvom. Zelenski nije spomenuo prijedlog mađarskog čelnika ni u svom govoru ni u porukama na društvenim mrežama.

Orban je čelnik mađarske ultrakonzervativne stranke Fidesz, zvaničnik koji je postavio najviše prepreka pred Ukrajinu kada je u pitanju otvaranje pregovora između Kijeva i Bruxellesa o budućem pristupanju Ukrajine u EU kao i odobrenju nove finansijske pomoć (više od šest milijardi eura) kroz zamrznutu imovinu Rusije.

Jedna od tačaka o kojima se spore dvije države je poštivanje prava mađarske manjine koja živi u jugozapadnoj Ukrajini. Budimpešta, koja osuđuje klimu diskriminacije prema njima, od Kijeva traži garancije u pogledu obrazovnog sistema i upotrebe mađarskog jezika. Posjeta mađarskog premijera uspjeh je u političkoj borbi kabineta Zelenskog. Orban je jedini evropski čelnik, uz austrijskog kancelara Karla Nehammera, koji se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ofanzive. Orban je potvrdio svoje veze i slogu s ruskim čelnikom prošlog oktobra tokom samita u Pekingu o Putu svile, gdje su obojica razgovarali o energetici. Ruski energetski div Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj temeljem ugovora potpisanog 2014. godine.

Viktor Orban ne voli Evropsku uniju, ali je u Kijev stigao kao osoba kja njome predkjedava. Ponekad se u životu morate suočiti sa stvarima koje vam se baš i ne sviđaju. To je ono što će se slijedećih šest mjeseci događati Mađarskoj, jer je od 1. jula ta zemlja preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a. Sudbina Unije je u rukama unutrašnjeg "neprijatelja", budući da će Budimpešta biti arbitar agende bloka slijedećih nekoliko mjeseci a Orbanov moto je već poznat: "Učinimo Evropu ponovo velikom."

Da, mađarski premijer je fan - i prijatelj - Donalda Trumpa; on to ne skriva niti prikriva. Baš suprotno. Smatraju ga i trojanskim konjem Vladimira Putina u EU, ali pravila su pravila i iako je bilo zahtjeva nekih europarlamentaraca da se suspendira mađarsko predsjedništvo, zahtjev nije urodio plodom. Sada, u Bruxellesu gotovo svi pretpostavljaju da će agenda Unije na početku novog petogodišnjeg razdoblja "usporiti" jer Mađarska "nije zainteresirana da se prioriteti ubrzaju".

Za sada su Orbna neke kolege već upozorile na ono što dolazi, čak i ako mu se to ne sviđa. "Predsjedništvo ne znači biti šef Evrope, to znači da ste vi taj koji mora raditi kompromise. To je zanimljiva pozicija na kojoj možete biti barem jednom u životu, pa je svakako mogu preporučiti Orbanu”, rekao je prije nekoliko dana, smijući se, belgijski premijer Alexander de Croy, baš u trenutku kada je njegova zemlja uz ‘koordinaciju’ država članica predala štafetu Mađarskoj.

Na dnevnom redu narednih mjeseci su odbrana, industrija i proširenje ali nijedna od te tri stvari nije u vrhu Orbanovih planova. U vojnom smislu Mađarska nema previše aktivnu ulogu, a zalaže se, kažu, za "mir u Ukrajini", ali na način da se popusti Putinu. Zapravo, blokirala je pet milijardi eura podrške Kijevu i ne čini se da će ovaj veto nestati. Tako je na industrijskoj razini u novije vrijeme mađarska vlada također ojačala veze s Kinom. Ni proširenje im nije prioritet: Orbanova izvršna vlast nije za ubrzavanje uključivanja novih zemalja u blok, a još manje Ukrajine. “Ne zadovoljavaju kriterije”, upozoravaju.

Početak predsjedavanja Vijećem također se podudara s ponovnim jačanjem radikalne desnice, u kojoj Orban želi preuzeti vodstvo, zbog čega je pokrenuo stvaranje nove političke grupacije u Evropskom parlamentu Patriotskih Evropljana: trenutno, ta grupacijauključuje njegov Fidesz, Austrijance iz FPO-a i Čehe iz ANO-a. Ima potreban broj zastupnika u Evropskom parlamentu, ali su im potrebni predstavnici iz najmanje četiri druge zemlje. Orban želi političku porodicu koja se nalazi na radikalnoj desnici između ECR-a Giorgije Meloni i ID-a Marine Le Peno. Bio bi to Orbánov povratak u normalnu dinamiku Evropskog parlamenta nakon njegovog izbacivanja iz Evropske narodnjačke stranke 2021. godine.

Orban također nije baš dobro raspoložen nakon podjele vlasti u novoj strukturi EU. Smatra da radikalna desnica treba svoj udio prema rezultatima evropskih izbora, a mađarska je vlada glasala različito za svako od tri stajališta: protiv Ursule von der Leyen kao čelnice Komisije, za Antonija Costu kao novog predsjednika Evropskog vijeća i bila je suzdržana kada je u pitanju Kaja Kallas i njena dužnost  visokog EU predstavnika.

Slučaj Mađarske je bez presedana, jer je godinama bila trn u oku EU. Trenutno je jedina država članica s otvorenim postupkom prema članu 7., odnosno, mogućnosti ostavljanja partnera bez glasa u Vijeću. Zapravo, 2022. godine Evropski parlament donio je rezoluciju – neobavezujuću - u kojoj se navodi da se Mađarska "više ne može smatrati punom demokratijom" . Ne samo da se čini da Orban ne mari za sve to, već to čak i hrani njegov diskurs.

U rezoluciji o kojoj se glasalo u januaru 2024. godine, zastupnici Evropskog parlamenta izrazili su zabrinutost zbog erozije demokratije, vladavine prava i temeljnih prava u Mađarskoj. Glasanje je došlo kao trenutni odgovor na zakon o "zaštiti nacionalnog suvereniteta" koji je nedavno usvojio mađarski parlament i nakon najnovijeg poteza mađarskog premijera da blokira ključnu odluku o reviziji dugoročnog budžeta EU-a, uključujući pomoć EU-a za Ukrajinu.

Parlament je također izrazio žaljenje zbog neuspjeha Vijeća da primijeni postupak iz članka 7. i odluke Komisije da oslobodi do 10,2 milijarde eura prethodno zamrznutih sredstava, unatoč tome što Mađarska nije ispunila potrebne reforme o nezavisnosti pravosuđa. Općenito, zastupnici Evropskog parlamenta prvi su put pokrenuli proceduru prema članu 7. 2018. godine, kada su odlučili zatražiti od Vijeća da utvrdi je li Mađarska u opasnosti od kršenja temeljnih vrijednosti EU-a. Sada će arbitar EU biti Viktor Orban, koji želi određivati pravila i ponašanja u kući koja mu se nimalo ne sviđa.