Predsjednik Asocijacije turskih putničkih agencija (TURSAB) Firuz Baglikaya izjavio je da se zahtjevi turskih građana za šengenske vize ˝sistematično˝ blokiraju.

˝Nažalost, postoji sistematična prepreka zahtjevima turskih državljana za vizu. Štoviše, stope odbijanja s kojima se susreću naši građani koji su podnijeli zahtjev za vizu također su značajno porasle. Stopa odbijenih zahtjeva za vizu 2023. porasla je na 50 posto, sa prošlogodišnjih 15 posto˝, rekao je Baglikaya.

Odnedavno se turski građani suočavaju s problemima s vizama kao što su povećana kontrola zahtjeva za vizu i mjeseci čekanja samo da dobiju datum za termin.

Jučer je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan obećao riješiti problem s kojim se suočavaju turski državljani pri dobivanju viza za Evropu i SAD.

˝Problem viza, koji se u zadnje vrijeme koristi kao politička ucjena, riješit ćemo što je prije moguće˝, rekao je Erdogan.

Baglikaya je rekao da postoje napori da se ograniči sloboda putovanja i da turističke agencije koje organiziraju putovanja u inostranstvo također trpe ozbiljne gubitke u poslovanju.

On je kazao da su termini prije bili dostupni od sedam do deset dana, ali da sada kasne zbog gušenja kvota.

˝Posredničke institucije upućuju naše građane i agencije na VIP uslugu za podnošenje zahtjeva za vizu budući da se ne mogu dogovoriti redovni termini za vizu ili su zakazani termini s vrlo dalekim datumima˝, rekao je Baglikaya.