Investitorima je rekao da je nakon ažuriranja softvera moguće "voziti se na posao, kod prijatelja ili u supermarket bez dodirivanja volana". Na video snimku na sajtu Tesle piše: „Osoba na vozačkom mestu je tu samo iz pravnih razloga. (...) Auto sam vozi.”

Međutim, grupa dioničara Tesle osjeća se prevarenom ovakvim i sličnim sloganima o Teslinom autopilotu - i vodi ih na sud. Oni su podnijeli tužbu protiv pionira električnih automobila i šefa kompanije Elona Muska zbog umanjivanja sigurnosti i efikasnosti funkcije autopilota.

Tesla se četiri godine skrivao lažnim i obmanjujućim izjavama da tehnologija, koja bi mogla biti odgovorna za nekoliko fatalnih nesreća, "predstavlja ozbiljan rizik od nesreća i ozljeda", navodi se u grupnoj tužbi podnesenoj u ponedjeljak na saveznom sudu u San Franciscu. Cijena dionica je pala nekoliko puta nakon nesreća u vezi sa sistemom pomoći vozaču i kampanjama opoziva. CFO Tesle Zachary Kirkhorn i njegov prethodnik Deepak Ahuja su također optuženi.

Neutvrđena šteta se traži od Tesle za period od 19. februara 2019. do 17. februara 2023. godine. „Usljed nezakonitih radnji i propusta tuženih i naglog pada tržišne vrijednosti dionica kompanije, tužilac i drugi članovi pretrpjeli su značajne gubitke i štetu“, navodi se u tužbi.