Predsjednik s najdužim stažom na svijetu očekuje reizbor kako bi nastavio svoju 43-godišnju vladavinu u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Predsjednik Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (80) predsjedavao je režimom obilježenim navodnim kršenjem ljudskih prava, uključujući mučenje i nestanke.

Pojavili su se neki opozicioni kandidati, ali se ne očekuje da će pobijediti.

Predsjednik ima jaku kontrolu nad nacijom bogatom naftom, s članovima porodice u ključnim državnim ulogama, piše BBC.

Njegov ekscentrični sin, koji služi kao potpredsjednik zemlje, Teodoro "Teodorin" Nguema Obiang Mangue, uživa u raskošnom načinu života u SAD-u i Evropi, a posjeduje čak i skupu rukavicu prekrivenu kristalom koju je nekada posjedovao Michael Jackson.

"Izbori su samo kozmetički", rekla je profesorica Ana Lúcia Sá za BBC.

"Ništa se neće promijeniti", rekla je profesorica Sá, koja je specijalizirana za politiku i autoritarne afričke režime na Univerzitetskom institutu u Lisabonu, dodajući da je "sigurna da će Obiang biti izabran sa više od 95 posto" glasova.

Ovo mišljenje ponavlja i aktivista Tutu Alicante, koji je rekao agenciji Reuters: "U nedjelju će ljudi glasati kako vlada očekuje od njih, jer u Ekvatorijalnoj Gvineji ne možete slobodno govoriti o svom mišljenju."

„Opozicija nema šanse“, nastavio je Alicante.

Politička opozicija se jedva toleriše i ozbiljno ih ometa nedostatak slobode štampe, jer su svi elektronski mediji ili u potpunom vlasništvu vlade, ili pod kontrolom njenih saveznika.

Smatra se da predsjednik Obiang, koji je ranije negirao zloupotrebe prava i namještanje izbora, nastoji da počisti svoj međunarodni ugled. U septembru je vlada ukinula smrtnu kaznu, što je potez koji je pohvalio UN.

Siromaštvo kao 'političko oružje'

Predsjednik Obiang, koji je preživio nekoliko pokušaja državnog udara, preuzeo je vlast nad zapadnoafričkom nacijom 1979. nakon vojnog udara. Nakon što je preuzeo dužnost od svog prethodnika i strica, Francisca Maciasa Ngueme, napravio je neke reforme, ali je zadržao Ngueminu apsolutnu kontrolu nad nacijom.

Nguema, čija je vladavina dovela do hiljada mrtvih i masovnog egzodusa iz Ekvatorijalne Gvineje, kasnije je pogubljen.

Predsjednik Obiang uspio je zadržati svoju vlast zahvaljujući kontroli "pravila političke igre", kazala je profesorica Sá, dodajući da koristi siromaštvo nacije kao "političko oružje".

U međuvremenu, "izborni zakoni su osmišljeni kako bi osigurali da Obiang nikada neće izgubiti vlast", komentirala je ona.

Zemlja ima historiju onoga što kritičari nazivaju lažnim izbornim rezultatima. Zvaničnici su rekli da je predsjednik Obiang osvojio više od 97 posto glasova na predsjedničkim izborima u decembru 2002. Opozicioni kandidati su se povukli sa glasanja, navodeći kao razlog prevaru i nepravilnosti.

Slični rezultati zabilježeni su i na izborima 2009. i 2016. godine.

Postojale su i optužbe za korupciju protiv Obiangovog režima, nakon što je njegov sin Teodorin Obiang kažnjen na francuskom sudu zbog korištenja javnog novca za finansiranje luksuznog načina života. Francuska imovina Obianga je od tada zaplijenjena.

Potpredsjednika, koji je na vrhunskoj poziciji da naslijedi svog oca, Velika Britanija je također sankcionirala u okviru antikorupcijske akcije 2021. godine.

Potpredsjednik Obiang je negirao da je počinio prekršaj. Sam predsjednik Obiang je također ranije negirao navode o korupciji.

Više od 300.000 birača registrovano je za učešće na nedjeljnom glasanju.