Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist i pjesnik, bio je gost specijalnog programa Hayat televizije povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Smatra da kada je u pitanju situacija praznika kakav jeste, pitanje BiH, njene historije, identieta, kuda god krenemo ne možemo zaobići jezik.

"BiH je jedna drevna historijska kategorija, jedno biće historijsko koje je prolazilo kroz vrlo teške i problematične situacije. Jezički identitet kazuje o čitavoj prošlosti. On nema prekida. Znak je da je ovo prostor koji ima jezik i kulturu", kazao je Jahić.

Jahić je filolog koji se ovom naukom bavi već 40 godina, ali od toga 30 godina se bavim bosanskom tradicijom i jezikom.

"To je duga priča. U bosanskom jeziku se pokazuje koliko je bogatstvo nečega što odražava jednu kulturu. Kulturni smo prostor bez obzira na sve nevolje", rekao je Jahić.

Valja istaći i to da je dobitnik Nagrade "25. novembar" sedmičnog lista "Stav" za životno djelo upravo prof. dr. Dževad Jahić, dok je za knjigu godine književnik Zlatko Topčić. Isto tako, nagrađeni mladi pisac za najbolji neobjavljeni rukopis jeste Haris Plojović. Nagrada se dodjeljuje sedmu godinu zaredom, a visoki pokrovitelj ovogodišnje dodjele jeste premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Generalni sponzor je "BH Telekom", a sponzor "BH pošta".

U nastavku pogledajte ostatak razgovora.