U svom novom godišnjem izvještaju o djeci u oružanim sukobima, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izvijestio je da su izraelske sigurnosne snage ubile sedamdeset osmoro palestinske djece i ranile ih 982 u 2021. godini, što je više žrtava uzrokovanih bilo kojom drugom oružanom silom ili grupom u dvadeset jednoj zemlji u sukobu obuhvaćenoj u njegovom izvještaju. Uprkos tome, Guterres nije uključio izraelske snage na svoju godišnju "listu srama" za kršenja prava djece u oružanim sukobima.

Guterees je godinama koristio dvostruke standarde tako što je neke strane naveo na svojoj "listi srama", dok je izostavljao druge koje su često činile mnogo više prekršaja. Izrael se nikada nije pojavio na listi, iako su UN utvrdile da su njegove snage odgovorne za ubistvo ili ranjavanje više od 7.000 palestinske djece od 2015. godine.

“Lista srama” važan je mehanizam odgovornosti i trenutno uključuje 57 vladinih oružanih snaga i nedržavnih oružanih grupa odgovornih za teške prekršaje nad djecom u oružanim sukobima. Oružane snage i grupe mogu biti podvrgnute sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a, a prema smjernicama UN-a, uklanjaju se s liste tek nakon potpisivanja i provedbe akcionog plana za okončanje njihovih kršenja. Proces funkcionira: do danas je 39 strana potpisalo takve planove, a 12 je okončalo svoja kršenja.

Generalni sekretar mogao iskoristiti ovogodišnji izvještaj i da istakne počinioce u oružanim sukobima u Ukrajini, Etiopiji i Mozambiku. Ne samo da ih je isključio sa svoje “liste srama”, nego nije pružio nikakve značajne informacije o odvratnim kršenjima prava koja su djeca pretrpjela u tim sukobima. Specijalna predstavnica za djecu i oružane sukobe Virginia Gamba rekla je da će o ovim sukobima izvještavati samo u izvještaju za 2023. godinu jer nisu dobili izvještaje koji ispunjavaju njihove kriterije. Iako je ruska invazija na Ukrajinu u punom obimu počela tek u februaru 2022., drugi entiteti UN-a su dokumentirali ratna kršenja u Ukrajini od 2014. godine, uključujući 750 napada na škole. Prekršaji u Mozambiku su prijavljivani od 2017. godine.

Takvi propusti nisu izolirani primjeri. Prošle godine, eminentna grupa eksperata identificirala je desetine slučajeva u periodu od deset godina u kojima su oružane snage ili grupe odgovorne za ponovljena i teška kršenja prava djece u ratu izostavljene ili prerano uklonjene s “liste srama” generalnog sekretara UN-a.

Izvještaj i lista generalnog sekretara kolosalna su propuštena prilika. Ne pozivajući sve počinioce na odgovornost i izvještavajući o svim sukobima, on podriva napore da zaštiti djecu u ratu.

(Izvor: Human Rights Watch)