Ukrajinske snage nastavljaju svoju kontraofanzivu protiv Rusije, zemlje čije su trupe izvršile invaziju 24. februara 2022. Posljednjih dana pojačale su se optužbe između Kijeva i Moskve zbog raznih napada i bombardiranja koja su se dogodila dronovima. Jedan od ukrajinskih gradova koji je postao poznat je Bakhmut, tamo ratujue grupa vojnika koja tvrdi da je ubila više od 500 Rusa. Nazvali su se "Duhovi Bakhmuta".

Grad Bakhmut nalazi se u Donjeckoj oblasti, na istoku zemlje. Prvog augusta 2022. ruske su snage pokrenule masovne kopnene napade na naselja na jugu i jugoistoku. Opsada ovog grada bila je veliki trijumf Rusije na bojnom polju. Grad je bio mjesto brojnih sukoba između dviju trupa.

Sada ukrajinska vojska tvrdi da svakodnevno napreduje na bokovima ovog grada koji je okupirala Rusija, ali cilj Kijeva je, zasad, opkoliti i uništiti okupacione snage sa strane, a ne preuzeti kontrolu nad gradom. Tu "Duhovi Bakhmuta" igraju više nego važnu ulogu. Oni sami tvrde da su ubili stotine Rusa i snimaju svaki hitac.

"Duhovi" su tim od dvadeset vojnika, a njihov šef sebe naziva "ghost" (duh, u prijevodu na engleski). "Možete se sakriti od artiljerije, ali ne i od snajperista", objasnio je za BBC.  "Svako putovanje može biti posljednje, ali mi činimo dobro djelo", kaže vođa uvjeravajući da svaki hitac snimaju kroz nišan svojih pušaka. “Izbrojao sam 524, od toga je 76 mojih”, objašnjava.