U Bangladešu, drugom najvećem svjetskom izvozniku odjeće nakon Kine, radnici već dvije sedmice demonstriraju tražeći povećanje mjesečne minimalne plaće, koja trenutno iznosi 8000 taka (69 eura). Nakon što je ovog utorka vlada Bangladeša objavila da će minimalna plaća u tekstilnom sektoru porasti na 12 500 taka (106 eura) mjesečno počevši od 1. decembra, što je "smiješan" iznos prema sindikatima, radnici nastavljaju protestvovati sve dok ne dobiju gotovo dvostruko veći iznos od ponuđenog.

Prošlog četvrtka oko 25.000 radnika demonstriralo je pod sloganom "želimo 23.000 taka" (190 eura) u industrijskim gradovima Gazipur i Ashulia, sjeverno od glavnog grada Dakke. Kao što se već događalo prethodnih dana, protesti su izazvali žestoke sukobe s policijom. "Radnici su blokirali ceste i uništili nekoliko vozila. Morali smo upotrijebiti suzavac, gumene metke i šok granate kako bismo rastjerali radnike koji su nas gađali ciglama ", objasnio je lokalni policajac Ashraf Uddin. Stotine tvornica odjeće su zatvorene, a mnoge druge su vandalizirane, pretrpjele su požare i pljačke.

U protestima su poginule najmanje tri osobe, posljednja od njih, 23-godišnja djevojka, rukovateljica šivaćim strojevima i majka dvoje djece, koja je, prema riječima njezina supruga, umrla od "metka iz vatrenog oružja u glavu". Policija je u utorak otvorila vatru na demonstrante u gradu Gazipuru.

Tekstilni sektor jedan je od stubova ekonomije Bangladeša, predstavlja 16% BDP-a i 85% godišnjeg izvoza. Povećanje plaća za gotovo četiri miliona ljudi koji rade u ovom sektoru diljem zemlje povećat će troškove proizvodnje odjeće i smanjiti profitne marže bangladeških proizvođača. Ali veliki multinacionalni brendovi koji dolaze iz te azijske zemlje također će biti pogođeni. Na primjer, u Inditexu su 2021. oko 30% radnika njegovih dobavljača bili Bangladešani.

Neke od tih multinacionalnih kompanija koje dolaze iz Bangladeša pokazale su da su spremne platiti više za bangladeške proizvode. Prije mjesec dana neki članovi Američke udruge za odjeću i obuću (AAFA), koja okuplja više od 1000 svjetskih marki odjeće, izrazili su premijeru Bangladeša Sheiku Hasinu želju za povećanjem plaća radnika. a nedavno su predložili da se minimalna plaća revidira svake godine.

I H&M je ovoga ponedjeljka putem svog predsjednika uprave Karla-Johana Perssona od premijera zatražio povećanje plaće. Iako se proizvodi koje sve te tvrtke prodaju proizvode u Bangladešu, budući da nisu vlasnici tvornica, odluke o plaćama ne ovise o njima.