Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske sinoć je na X-u poslao svojevrsnu poruku predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao i svojim koalicionim parterima među “sarajevskim strankama”. Njegova objava dolazi u trenucima kada se iščekuju tehničke promjene Izbornog zakona najavljene 19. decembra u obraćanju visokog predstavnika za Bosu i Hercegovinu Christiana Schmidta.

“Imam poštovanje za odluke koje donosi parlament i zato govorim da je ovo moj posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donese odluku sama. Ukoliko ne, doći ću do vremenskih rokova i smatraću da je ovo nepoštivanje birača", kazao je Schmidt tom prilikom.

“U narednim danima sarajevske stranke, koje su progurali Amerikanci da naprave vlast u Federaciji, imaće priliku da pokažu da li ostaju pri svojoj rušilačkoj politici koja čini da BiH ima sve manje svaki dan ili su za rješenja koja su koncipirana na Ustavu BiH”, napisao je Dodik na X-u zboravljajući pritom da je jednako kao “trojka” i sam doveden na vlast uz pomoć Amerikanaca. Naveo je potom da Republika srpska podržava dejtonsku Bosnu i Hercegovinu “i čuva je od onih koji bi svojim sumnjivim aktivnostima da rasture Dejton”.

“Ponovili smo to bezbroj puta, koliko god se oni pravili ludi da je naš odgovor na sve njihove aktivnosti kojima žele da umanje vidljivost Srpske jasan. Republika Srpska ima kapacitet da se odbrani od nasilja stranaca i neka niko ne sumnja da će to i uraditi”, napisao je Dodik ne objašnjavajući šta pod odbranom “od nasilja stranaca” podrazumijeva, je li riječ o političkoj ili vojnoj odbrani, je li riječ o secesiji ili o nekom drugom obliku samostalnosti ovog entiteta.

“Oni koji se uzdaju u Šmita, samo mogu da sanjaju da će se on u Republici Srpskoj ikada pitati”, tvrdi Dodik zaključujući: “Srpska u danima slavlja i svaki dan u godini radi i radiće na jačanju svojih institucija i nikada neće dozvoliti da razni ilegalci ponižavaju te institucije, kako se to dozvoljava u Federaciji.”