Boljševici koji su došli na vlast u Rusiji 1917. godine otvoreno su proklamirali da je njihova zadaća "eliminacija vjerskih predrasuda". Međutim, u mnogim porodicama ljudi su svoju vjeru u Boga čuvali iza zatvorenih vrata pa su tako i mnogi sovjetski heroji ispovijedali islam.

Poznati tatarski pjesnik i ratni reporter Musa Jalil (Musa Dželil) kao dijete je pohađao medresu što ga nije spriječilo da se kasnije pridruži komunističkoj omladinskoj organizaciji Komsomol, a tokom rata protiv nacističke Njemačke postao je politički komesar. Crvene armije.

Dugo su vremena Jalila u SSSR-u smatrali izdajnikom. Nakon što je zarobljen 1942. godine, ubrzo se pridružio Nijemcima, odnosno, takozvanij legiji Idel-Ural. Ova vojna formacija privukla je u svoje redove ratne zarobljenike Crvene armije iz reda predstavnika naroda Povolžja (Tatara, Baškira, Mordovaca, Marija, Čuvaša i Udmurta), koji su izrazili želju za borbom protiv komunizma.

Međutim, Jalilov pravi cilj nije bio boriti se za Treći Reich, već uništiti legiju Idel-Ural iznutra. Postao je jedan od najvažnijih članova tajne organizacije formirane unutar Legije koja je vršila aktivan propagandni rad među osobljem. Nijemci su uputili Musu u logore za ratne zarobljenike i tamo vodi nacističku agitaciju. Zapravo, iskoristio je ovu priliku da regrutira nove članove otpora.

Kao rezultat tajnih aktivnosti, 1. bataljon Idel-Ural koji je poslan u zonu borbe pobio je svoje njemačke oficire i gotovo su svi prešli na stranu partizana. Preostalih šest bataljona Nijemci su ocijenili nesposobnima za borbu i krajnje nepouzdanima.

Musa Jalil je uhapšen u augustu 1943. i pogubljen je godinu dana kasnije. Nakon rata njegovo je amnestirano a 1956. posthumno mu je dodijeljena titula Heroja Sovjetskog Saveza.

Khanpasha Nuradilov borio se nešto više od godinu dana, ali je za to vrijeme uspio postati poznat u cijelom Sovjetskom Savezu. Nakon što je ubio ukupno 920 njemačkih vojnika, mladi Čečen postao je najproduktivniji mitraljezac Crvene armije.

Nuradilov je više puta ranjen tokom bitke, ali se uvijek borio do posljednjeg, nanoseći značajne gubitke neprijatelju. U samo jednoj bitci kod ukrajinskog sela Bayrak u proljeće 1942., zapovjednik konjičkog eskadrona kojemu je Khanpasha pružao vatrenu podršku izbrojao je više od tri stotine njemačkih vojnika ubijenih iz njegovog mitraljeza. Nuradilov, koji je tek napunio 18 godina, poginuo je u predgrađu Staljingrada 12. septrembra 1942. Slijedeće godine posthumno mu je dodijeljena titula Heroja Sovjetskog Saveza.

Porijeklom iz SSR-a Tadžikistan, mlađi narednik Domullo Azizov pridonio je uspjehu jedne od najvažnijih operacija Crvene armije u Velikom domovinskom ratu, naime prelasku rijeke Dnjepar u jesen 1943. godine.

Dana 15. oktobra, pod teškom neprijateljskom vatrom, Azizov je prešao u regiju Loevsky u Bjelorusiji kao dio jedne od prvih desantnih skupina. Ne čekajući kopno, iskočio je iz čamca i do pojasa u vodi otišao na obalu u njemačke rovove. Uništivši granatom posadu mitraljeza, Domullo ju je okrenuo prema neprijatelju i zadržao njihove protivnapade do dolaska pojačanja. Heroj Sovjetskog Saveza Domullo Azizov poginuo je tokom borbi za oslobođenje Gomeljske regije u Bjelorusiji samo devet dana nakon svog podviga i ondje je pokopan u masovnoj grobnici.

Sovjetske novine nazivale su ga "hrabrim srcem" i "čovjekom legendom". Rođeni Kumik, pripadnik turkofonog naroda koji živi na području Dagestana, Yusup Akaev bio je jedan od najpoznatijih pilota avijacije Crnomorske flote.

Na svom jurišnom avionu Il-2, “letećem tenku”, izveo je 104 naleta, uništivši osamnaest brodova raznih tipova, tri parne lokomotive, jedanaest tenkova i mnogo druge neprijateljske vojne opreme. Akajev je napadao neprijateljske brodove leteći prema njima na niskim visinama. Približavajući se, bacao je bombe i naglo podizao aparat. Ova metoda bombardovanja bila je veoma rizična ali u isto vrijeme vrlo učinkovita. Yusup Akaev postao je jedan od rijetkih pilota jurišnih aviona koji je uspio izaći kao pobjednik iz neravnopravne zračne borbe protiv dva neprijateljska lovca.

Heroj Sovjetskog Saveza Akajev doživio je pobjedu u Velikom domovinskom ratu, ali nije mu bilo suđeno da uživa u mirnom životu. Nastale ozljede narušile su pilotovo zdravlje, te je 1949. godine, kada je imao svega 27 godina, preminuo.

Heroj Sovjetskog Saveza, Kazahstanka Aliya Moldagulova, završila je s pohvalama Središnju žensku školu za snajpersku obuku i pobila na desetine neprijateljskih vojnika. No, nije se proslavila svojim snajperskim aktivnostima. U svojoj posljednjoj bitci u Pskovskoj oblasti u januaru 1944. Alija je odigrala sasvim neobičnu ulogu za snajperistu.

Nakon pogibije zapovjednika čete, ona je uz riječi “Za domovinu! Naprijed!" povela je vojnike u napad i prva se probila u neprijateljske rovove. Nakon što je ranjena gelerom, Aliya Moldagulova se čak uključila u borbu prsa u prsa ali druga zadobivena rana pokazala se kobnom za osamnaestogodišnjakinju. /Russia Beyond/