Izraelska vojska danas je ponovo porušila selo Araqib u pustinjskoj regiji Nagev, a lokalni beduini poručuju da neće otići i na da će na ognjištima svojih predaka podići nove domove.

Riječ je o jednom od ukupno 45 beduinskih sela kojima izraelske vlasti nisu dale status naseljenog mjesta, te su im uskratile sve komunalne usluge i prijete im trajnim progonom.

Član Mjesnog odbora za odbranu Aziz al-Turi za Anadolu Agency kazao je da je to 219. put da izraelske snage ruše selo u kojem žive 22 porodice, odnosno nešto više od 80 Palestinaca koji imaju i državljanstvo Izraela.

“Selo je prvi put srušeno u julu 2010. godine. Nećemo napustiti ognjišta svojih predaka. Danas je rušenje izvršeno iako u regiji vladaju ekstremno visoke temperature”, kazao je Al-Turi.

Nekada je u Araqibu živjelo više od 3.000 beduina. Nekadašnji vođa beduinskog plemena Al Harbi kupio je zemlju na tom području i početkom 1900-ih godina podigao selo, a vlasništvo nad posjedom i status sela su mu priznavale osmanske vlasti, ali i britanski okupatori. Međutim, aktuelne izraelske vlasti osporavaju beduinske posjede i namjeravaju ih nacionalizirati.

Mještani pružaju otpor izraelskoj okupaciji i poriču izraelske tvrdnje o nelegalnoj izgradnji sela te naglašavaju da su selo naslijedili od predaka koji su tu podigli naselje mnogo prije nastanka Izraela.

Selo čine objekti izgrađeni uglavnom od drveta, što je slučaj s većinom beduinskih sela u pustinji, a lokano stanovništvo naviknuto je na rušilačke pohode izraelskih buldožera i imaju spremnu većinu materijala za ponovnu gradnju.

(Izvor: Anadolu Agency)