Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u srijedu da se ne može zaustaviti proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u, te da će Hrvati biti predvodnici toga procesa nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dan ranije najavio prekid odnosa s ovim vojnim savezom.

- Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi neko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutnog ambijenta na području Evrope, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja - rekao je Čović u Mostaru upitan o najavi entitetskog predsjednika, inače partnera HDZ-a BiH, da će inicirati prekid odnosa s NATO savezom, javlja HINA, piše Faktor.

Dan ranije Dodik je najavio da će svim srpskim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu saradnju. Na konferenciji u Banjoj Luci, koju je održao zajedno sa svojom bliskom saradnicom, predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Predsjednik HDZ-a BiH ističe kako su članstvo u NATO savezu i EU ključna odrednica vanjske politike BiH.

- Za nas su ključne euroatlantske integracije. To nema alternative kao rješenje - rekao je Čović.

Pojasnio je kako je svjestan različitih pogleda u BiH prema članstvu u Sjevernoatlantskome savezu, no istovremeno je naveo kako naša zemlja svakodnevno napreduje prema tome cilju.

- Sasvim sigurno svakim smo danom bliže, a ne dalje od NATO saveza - rekao je.

Naveo je kako vojnici i oficiri Oružanih snaga BiH učestvuju u mirovnim misijama NATO-a, te su na studijima i edukacijama unutar struktura ovoga vojnog saveza.

- Mislim da će doći vrijeme kada ćemo ostvariti taj cilj (članstvo u NATO). Ne znam hoće li to dočekati aktuelna garnitura političara, ali smo svakim danom sve bliži tome cilju - istaknuo je.

Upitan o Dodikovoj inicijativi za napuštanje institucija BiH, Čović je rekao kako je Bosna i Hercegovina domovina Hrvata, te da će oni "snažno nastaviti na njenoj izgradnji i ostvarenju jednakopravnosti ovoga naroda".