Doktori pravnih nauka, magistri, doktorandi, zlatne i srebrene policijske značke, sinovi Zlatnih ljiljana… Njih 30 iz Općinskog odbora SDP-a Novi Grad podnijeli su ostavke. Razlog je jedan, a zove se Adnan Šteta, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a koji je predložio da se rasformira ova organizaciona jedinica koja je na prošlim izborima osvojila jednu četvrtinu ukupnih glasova SDP-a u Kantonu Sarajevo.

Osnovni razlog je kršenje stranačkog Statuta, rekao je Mahir Delić, sada već bivši predsjednik Općinske organizacije SDP-a, dodajući da je ovaj odbor po Statutu izglasao održavanje izborno-izvještajne konvencije. Međutim, kantonalni odbor i Predsjedništvo SDP-a su to zaustavili.

Dragan Stevanović, gradski vijećnik SDP-a, za Faktor je pojasnio i razloge. Kako kaže, Općinski odbor Novi Grad je i ranije dobio odluku da ide u izbornu konvenciju.

“Predsjednik je ponudio ostavku jer se umorio i to je OK. Kantonalni odbor je bio mišljenja da treba raspustiti obje općinske organizacije, i Novi Grad i Novo Sarajevo, te da treba imenovati povjereništvo i da se krene ispočetka, od mjesnih odbora i prikupljanja članstva do izborne konvencije”, navodi Stevanović, dodajući kako smatra ovaj potez neracionalnim u izbornoj godini koja slijedi jer je, kako dodaje, to dug proces.

Stevanović je za Faktor govorio i o razlozima raspuštanja općinskih organizacija.

“Neki ljudi u KO imaju ideju da će time ojačati obje organizacije. Ja mislim da to u ovom momentu neće učiniti. I dosta članova SDP-a u KS, općinskim organizacijama, tako misli. Mislim da i značajan dio članova Predsjedništva SDP-a tako misli i da se ta odluka neće donijeti, da je prilično ishitrena na ovoj zadnjoj sjednici KO. Razlog za raspuštanje OO Novo Sarajevo su ona poznata dešavanja u Općini oko smjene rukovodstva Općinskog vijeća, odnosa NiP-om i Našom strankom, gdje je SDP ispao samo jedna kolateralna šteta”, zaključio je.

Detaljnije u prilogu iz dnevnika TV Hayat.