Detaljna analiza koju je proveo Guardian pokazala je da Britanija danas zaostaje za Evropskom unijom u gotovo svim oblastima zaštite životne sredine i ekoloških standarda. Dok EU jača ekološke zakone i druge propise Velika Britanija sve više popušta.  

Preduzeća i ekološke grupe rekle su za Guardian da nijedno vladino tijelo ne prati poštivanje ekoloških normi, a to u praksi znači da će voda u Britaniji biti prljavija nego u EU i da će na britanskom tlu biti više pesticida.

Kompanijama će biti dozvoljeno da proizvode hranu i druge proizvode koji sadrže hemikalije koje je EU ograničila kao opasne.

Promijenjeno je najmanje sedam velikih politika koje su napravile ogromnu razliku između EU i Britanije u pogledu ekološke regulative. Naprimjer, zakoni o zagađenju zraka koji važe u EU bit će uklonjeni britanskim državnim zakonom, a desetine hemikalija koje su u EU zabranjene i dalje će biti dostupne u Britaniji. Također, Britanija zaostaje u smanjenju emisija ugljika jer EU subvencionira one koji žele biti dio zelene tranzicije, dok Velika Britanija to ne čini.

Unatoč tome što su Michael Gove, Boris Johnson i drugi arhitekti Brexita obećavali da će zaštita okoliša biti ojačana nakon izlaska iz EU, Guardianova analiza pokazuje suprotno.

Postoji još mnogo oblasti u kojima EU pooštrava ekološke politike dok u Velikoj Britaniji ostaju iste ili su čak oslabljene. To se odnosi na zagađenje kanalizacijskim vodama u rijekama i morima, zaštitu staništa ugroženih životinja, otpad od hrane, elektronski otpad, supstance koje oštećuju ozonski omotač, vađenje rijetkih minerala, reguliranje zagađenja opasnim česticama i smanjenje emisija iz intenzivne poljoprivrede itd.

Za britanske kompanije ovo bi moglo značiti da, budu li se povećavale razlike u ekološkim standardima, više neće moći izvoziti u zemlje EU. Već se događa da vlasti EU vraćaju pošiljke jer sadrže proizvode koje je EU zabranila.

Ne budu li vlasti poduzele ozbiljne korake po ovom pitanju, razlike u ekološkim standardima u odnosu na EU mogle bi predstavljati snažan udarac za britansku ekonomiju.