Općina Kalesija bratimila se prošle sedmice s općinom Talas iz oblasti Kayseri u Republici Türkiye, a u Sporazumu o bratimljenju navedeno je da će ove dvije općine ubuduće blisko sarađivati u oblastima privrede, infrastrukture, kulture, sporta i turizma.  Sporazum su potpisali Sead Džafić, načelnik Kalesije, i Ali Kocukoğlu, zamjenik načelnika općine Talas. 

“Općina Talas, odnosno njen načelnik, obećala je da će podržati projekt izgradnje objekta osnovne škole, ali i druge projekte koji su od interesa za građane naše općine”, rekao je Džafić i dodao da će nastaviti raditi na promociji i proširenju liste prijatelja Kalesije. Prema riječima Kocukoğlua, Kalesija je dosta slična ovoj turskoj općini i oni će sve učiniti da se realiziraju određeni projekti koji će biti dokaz prijateljstva između naroda Republike Türkiye i Bosne i Hercegovine.

U delegaciji iz Türkiye bio je i Hamza Yavuz, predsjednik Udruženja “Bošnjaci” iz Izmira, koji nije krio oduševljenje što je došlo do bratimljenja, ističući da će ovim sporazum Kalesija dobiti dobre prijatelje i osobe na koje može računati u budućnosti.

Nakon sastanka, Džafić i Kocukoğlu položili su cvijeće i odali počast svim šehidima i poginulim borcima s područja Kalesije.