Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića organizator je međunarodnog simpozija na temu „Bošnjaci u emigraciji: Adil Zulfikarpašić i nacionalno-politički vidokrug časopisa Bosanski Pogledi“ koji koji se održava danas u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

Imajući u vidu potrebu i značaj proučavanja djelovanja bošnjačke demokratske emigracije, kao i činjenicu da se 2023. navršava 60 godina od osnivanja Demokratske alternative, čiji je jedan od pokretača bio i Adil Zulfikarpašić, kao i Liberalnog demokratskog saveza Bošnjaka Muslimana, čiji je Zulfikarpašić bio predsjednik, učesnici Međunarodnog simpozija imat će priliku da reaktueliziraju i prezentiraju u širem kontekstu teme vezane za djelovanje, probleme, ideje i vizije bošnjačke političke emigracije okupljene oko Zulfikarpašića i Bosanskih pogleda.

Simpozij će otvoriti v.d. direktorica Amina Rizvanbegović Džuvić pozdravnim obraćanjem, nakon čega će uslijediti početak prvog panela kojim će moderirati dr. Hilmo Neimarlija, dok će učesnici biti dr. Mesud Šadinlija, prof. dr. Marko Atilla Hoare, dr. Safet Bandžović, mr. Hamza Memišević, dr. Milivoj Bešlin, dr. Petar Žarković i mr. Ajdin Muhedinović.

Drugim panelom zakazanim za 12:40 sati moderirat će prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović, dok će učesnici programa biti dr. Hikmet Karčić i mr. Mustafa Dedović, dr. Jasmin Medić, dr. Edin Veladžić, mr. Admir Lisica, i Narcisa Puljek – Bubrić.