Bivši italijanski premijer Giuliano Amato tvrdi da je francuski projektil oborio putnički avion, ubivši svih 81 osoba na italijanskom domaćem letu, dok je gađao tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija za kojeg kaže da su ga službe iz Rima obavijestile o tome i Gadafi se nije ni ukrcao na let iz tadašnje Jugoslavije ka Tripoliju, prenosi TRT World.

Amato je u intervjuu tvrdio da je raketa francuskog vazduhoplovstva oborila putnički avion iznad Sredozemnog mora 1980. godine u neuspjelom pokušaju da se ubije tadašnji libijski lider Moamer Gadafi.

Tvrdnje o umiješanosti Francuske nisu nove.

U televizijskom intervjuu iz 2008. godine, bivši italijanski predsjednik Francesco Cossiga, koji je bio premijer kada se nesreća dogodila, okrivio je za to francuski projektil čija je meta bio libijski vojni avion i rekao da je saznao da je vojna grana talijanskih tajnih službi to dojavila Gadafiju.

Nekoliko sedmica nakon pada putničkog aviona, olupina libijskog MiG-a, sa teško raspadnutim tijelom njegovog pilota, otkrivena je u zabačenim planinama južne Kalabrije.

Inače, bivši dvostruki premijer Giuliano Amato apelovao je na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ili opovrgne ili potvrdi njegovu tvrdnju o uzroku nesreće 27. juna 1980. godine, u kojoj su poginule sve 81 osobe na italijanskom domaćem letu.

U intervjuu za rimski dnevnik ˝La Repubblica˝, Amato je u subotu rekao da je uvjeren da je Francuska pogodila avion dok je gađala libijski vojni avion.

Iako priznaje da nema čvrste dokaze, Amato je također tvrdio da je Italija obavijestila Gadafija pa se Libijac, koji se vraćao u Tripoli sa sastanka u Jugoslaviji, nije ukrcao u libijski vojni avion.

Ono što je izazvalo nesreću jedna je od najtrajnijih misterija moderne Italije.

Neki kažu da je bomba eksplodirala na avionu ˝Itavia˝ na letu od Bolonje do Sicilije, dok drugi kažu da pregled olupine, izvučene iz morskog dna godinama kasnije, ukazuje da je pogođena projektilom. Radarski tragovi su ukazivali na nalet avionske aktivnosti na tom dijelu neba kada je avion pao.

˝Najvjerodostojnija verzija je ona o odgovornosti francuskog ratnog zrakoplovstva, u saučesništvu s Amerikancima i koje je učestvovalo u ratu na nebu te večeri 27. juna˝, rekao je Amato i dodao da je NATO planirao da ˝simulira vježbu, sa mnogo aviona u akciji, tokom koje je trebalo da bude ispaljen projektil sa Gadafijem kao metom˝.

Nakon nesreće, francuski, američki i NATO zvaničnici su negirali bilo kakvu vojnu aktivnost na nebu te noći.

'Potpuna tišina'

Prema Amatovim riječima, raketu je navodno ispalio francuski borbeni avion koji je poletio sa nosača aviona, vjerovatno s južne obale Korzike.

˝Pitam se zašto mladi predsjednik kao što je Macron ne bi želio ukloniti sramotu koja opterećuje Francusku", rekao je Amato za ˝La Repubblica˝.

˝I on to može ukloniti na samo dva načina - ili pokazujući da je ova teza neutemeljena ili, kada se temelj (teze) potvrdi, nudeći najdublja izvinjenja Italiji i porodicama žrtava u ime svoje vlade˝.

Amato, koji ima 85 godina, rekao je da je 2000. godine, kada je bio premijer, pisao tadašnjim predsjednicima Sjedinjenih Država i Francuske Billu Clintonu i Jacquesu Chiracu, respektivno, da ih pritisne da rasvijetle ono što se dogodilo.

Ali na kraju, te molbe su dovele do ˝potpune tišine˝, rekao je Amato.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je Amata da kaže da li ima konkretne elemente koji bi podržali svoje tvrdnje kako bi njena vlada mogla nastaviti bilo kakvu dalju istragu.

Amatove riječi ˝zaslužuju pažnju˝, rekla je Meloni u saopćenju koje je izdala njena kancelarija, uz napomenu da je bivši premijer precizirao da su njegove tvrdnje ˝plod ličnih zaključaka˝.