Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama - Ramazanski bajram i Kurban-bajram.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga Bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom. Ovaj Bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Sedmični list „Stav“ svim svojim čitateljima islamske vjeroispovjesti od srca želi sretne i berićetne bajramske dane. 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama održana je danas, 13. maja 2021, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ), bajram-namaz započeo je u 6.02 sati. Nakon sabah-namaza održan je svečani program kojega su izveli poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida. Prigodan vaz ovom prilikom održao je prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

Rijaset IZ u BiH dan ranije je medijima proslijedio i bajramsku poruku reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.

"Bajramski dani su dani radosti i veselja i za muslimane i za sve koji žive s nama. Mi volimo kada i oni osjete ljepote ovih odabranih i Allahu dragih dana, kao što ih i mi osjećamo. Zato ih pozivamo da nam se pridruže u ovim danima mira i spokoja kojim nam vjera smiruje naša srca", poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u bajramskoj poruci muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.