Istraživanje pokazuje da podrška Izraelu i postupanju administracije Joea Bidena u vezi s situacijom lagano opada. Anketa pokazuje da 31% odraslih u SAD-u odobrava Bidenovo postupanje u vezi s konfliktom, uključujući samo 46% demokrata. Ovaj pad se događa poslije ranijeg porasta podrške Izraelu nakon napada Hamasa 7.

Melissa Morales, 36-godišnja politički nezavisna osoba iz Runnemede-a, New Jersey, kaže da svakodnevno prati videozapise i vijesti iz Gaze. Slike palestinske djece ranjene, ostavljene bez roditelja ili bez krova nad glavom zbog borbi u Gazi, čine da misli na svojeg trogodišnjeg sina.

"Jednostavno ne mogu ni zamisliti da moj sin luta ulicama, u potrazi za sigurnošću. Želi svoju mamu. Ili samo želi da ga neko uzme", rekla je.

Ofenziva Izraela otišla je predaleko, kaže Morales, a isto vrijedi i za podršku administracije Bidena. 

SAD postaje sve izoliranija u svojoj podršci Izraelu kako broj palestinskih žrtava raste iznad 27.000, pri čemu su dvije trećine žrtava žene i djeca. Administracija Bidena tvrdi da vrši pritisak na Izrael da smanji ubijanje civila i dopusti više humanitarne pomoći.

"Ova djeca... treba da ovo prestane", kaže Morales. "To je tako nepravedna borba."

Prema anketi, 50% odraslih u SAD-u sada vjeruje da je vojna ofanziva Izraela prešla granice onoga što bi trebalo, što je porast sa 40% u AP-NORC anketi sprovedenoj u novembru 2023. godine.

Novi nalazi ankete uključuju još zabrinjavajuće vijesti za predsjednika Joea Bidena kada je u pitanju podrška iz vlastite političke stranke.

Pukotine rastu u njegovoj demokratskoj bazi, pri čemu su neki ključni demokratski blokovi, koje će Biden vjerovatno trebati ako želi osvojiti drugi mandat, nezadovoljni njegovim postupanjem u sukobu.

Više od polovine nebijelih demokrata ne odobrava način na koji Biden pristupa sukobu, dok oko polovine bijelih demokrata odobrava.

Značajno je da 7 od 10 demokrata mlađih od 45 godina ne odobrava. To je suprotno stavu starijih demokrata, među kojima gotovo 6 od 10 odobrava.