Društvo | 08.07.2023.

Izložba u Mostaru

Admir Delić svakog mjeseca ilustracijama podsjeća na 11. juli 1995.

Izložba ilustracija o Genocidu u Srebrenici, autora Admira Delića, otvorena je jučer u JU Kulturni centar Mostar - Sjever.

R.I.

“Nakon prošlogodišnje izložbe u Novom Pazaru, gdje smo bili baš toplo primljeni, slijedi postavka u Mostaru. Riječ je o ilustracijama koje radim evo već pet godina i zbog kojih su me pozvali da ih izložim u Mostaru. Ono što mogu reći jeste to da mi je baš, ali baš drago što u svemu ovome učestvuje i BKC Kalesija, gdje se nalaze skoro sve moje slike i u kojem je održana prva izložba. Već je bila konkretna saradnja s Lukavcem gdje su slike putovale bez mene. Zamolio sam organizatora da ova izložba bude saradnja kulturnih institucija i objeručke su to prihvatili. Tako ću i dalje raditi, kad god se bude moglo organizovati, sarađivati u našoj Bosni i Hercegovini, sa mnom ili bez mene, neka slike putuju. Tako da, svi oni koji bi bili zainteresirani u našoj zemlji, a bilo ih je, nego ja nisam sklon previše svom promovisanju, ali polako shvatam značaj svega ovog što radim, uvijek se mogu javiti BKC Kalesija. Meni je uvijek bitno da na kvalitetan način predstavim kulturu svog kraja, kojem pripadam, kao što pripadaju i ove ilustracije, koje su počele rasti u njemu. Naravno, sve je ovo način za podsjećanje na Srebrenicu. To je najvažnije. Nisam ja tu bitan, samo sam alat podsjećanja, slike sasvim dobro žive i bez priče o meni. Kako i treba da bude”, napisao je Delić na Facbooku.

Izložba je rezultat saradnje kulturnih institucija Bosanki kulturni centar “Alija Izetbegović” Kaleisja, BZK Preporod Hercegovina i JU Kulturni centar Mostar - Sjever.

Admir Delić Stiki dugogodišnji je novinar koji je bosanskohercegovačkoj javnosti sve poznatiji i kao strip-crtač. Iza Delića je nekoliko zanimljivih projekata, između ostalih, i prvi strip o Srebrenici “Prešli su”, koji je radio s kolegom Samirom Karićem. U stripu “Prešli su” priča prati petnaestogodišnjeg dječaka koji s ocem i hiljadama drugih bošnjačkih muškaraca pokušava doći do slobodne teritorije Bosne i Hercegovine nakon što su vojne i policijske snage Republike Srpske 11. jula 1995. godine zauzele Srebrenicu, tada zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija.

Admir Delić na svom profilu na Facebooku već nekoliko godina prvih jedanaest dana jula objvaljuje svakog dana po jednu ilustraciju koja podsjeća na 11. juli i genocid koji su vojska i policija RS-a 1995. godine počinili nad Bošnjacima u Srebrenici i oko Srebrenice. Također, svakog 11. u mjesecu, kada majke Srebrenice mirno i dostojastveno u Tuzli podsjećaju na Genocid, Delić objavljuje po jednu ilustraciju sa cvijetom Srebrenice da podsjeti, kako kaže, i sebe i nas na Genocid u Srebrenici.

Časopis “Stav” ranije je objavljivao radove Admira Delića kojima on podsjeća na Genocid u Srebrenici, a u galeriji pogledajte prvih osam ilustracija iz jula 2023.

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

PROPALESTINSKI PROTESTI U SAD-u: Uhapšeno blizu 2.500 osoba

Eiffelov toranj, nekada čudovište, danas remek-djelo arhitekture

Muž i žena pravili pite od ljudskog mesa, ubili 30 ljudi, dijelove tijela držali u zamrzivaču, snimali recepte za jela od ljudskog mesa...

Krvavi pohod Siminih četnika