Njemački sportski brend je rekao da su nedavni komentari i postupci Westa, koji je službeno promijenio ime u Ye, bili "neprihvatljivi, poticali na mržnju i opasni, te krše vrijednosti kompanije kao što su raznolikost i inkluzija, međusobno poštovanje i pravičnost".

Kompanija je saopštila da će "kratkoročno" izgubiti 250 miliona eura prihoda za ovu godinu nakon što je odlučila da prekine proizvodnju predmeta pod Westovim brendom Yeezy i obustavi sva plaćanja muzičaru i njegovim kompanijama.

Prema podacima Bloomberga, u 2020. partnerstvo je donijelo skoro 1,7 milijardi dolara prihoda Adidasu, a trebalo je da istekne 2026.

Gubitak prihoda bit će udarac za Adidas, koji je nedavno upozorio da su njegove profitne marže i prodaja opadale jer su se zalihe gomilale u skladištima zbog usporavanja potražnje.

I Westovo lično bogatstvo će vjerovatno biti pogođeno, a Forbes navodi da umjetnik sada vrijedi 400 miliona dolara. West je tvrdio da je Adidasov ugovor vrijedan više od 4 milijarde dolara i da su Forbesove kalkulacije bile pogrešne.

West je ranije godinama bio vezan za Nike, izbacivši Air Yeezy 2009. godine, ali je partnerstvo raskinuo 2013., kada je američku kompaniju zamijenila njemačka. Zajedno su lansirali svoju prvu Yeezy tenu 2015. Godine. Ovo partnerstvo mu je pomoglo da postane milijarder.

Saradnja je obuhvatala sportsku odjeću, jakne i patike. Međutim, Yeezy Boost tena bila je ta koja je izazvala redove u prodavnicama i prodavala se po visokim cijenama, kako za nove tako i za polovne.

Adidas je dao ugovor na reviziju nakon Westove kontroverzne revije u Parizu ranije ovog mjeseca na kojoj su modeli izašli na modnu pistu odjeveni u majice "White Lives Matter" (bijeli životi su važni).

Prije nekoliko dana, brend je lansirao novu verziju Yeezy Boost 350 v2 u novoj boji prije nego što su prekinute veze u utorak. Brend je rekao da je jedini vlasnik svih prava na dizajn postojećih proizvoda, kao i prethodnih i novih varijacija boja u okviru Yeezy partnerstva.

Adidasov potez uslijedio je nakon što su Balenciaga, Gap i JPMorgan Chase prekinuli veze sa Westom nakon ponovljenih antisemitskih komentara. Reperova dugogodišnja agencija za talente CAA prestala je da ga zastupa u posljednjih mjesec dana, navodi Hollywood Reporter.

Reper je nedavno tvrdio da Adidas nije mogao da ga ostavi, uprkos njegovim komentarima. Njegovi komentari su također naveli Ligu za borbu protiv klevete da pozove Adidas da prekine poslovanje sa Westom.

West ima dugu historiju kontroverzi, uključujući prekinutu kandidaturu za predsjednika 2020. i tvrdnje da je ropstvo bilo "izbor". Međutim, reper, koji je bipolaran, donedavno je imao ograničene reperkusije zbog prethodnih izjava.

Twitter je zaključao Westov nalog 9. oktobra nakon što je uklonio jedan od njegovih tvitova u kojem je pisalo da ide na “death con 3” na “JEWISH PEOPLE”, što je očigledna referenca na Defcon, sistem pripravnosti američke vojne odbrane. U tvitu je koristio antisemitske trope i rekao da ne može biti antisemit "jer su i crnci također Jevreji".

Vlasnik Facebooka Meta ograničio je Westov nalog na Instagramu 7. oktobra nakon što je reper objavio antisemitski post u kojem je sugerirao da repera Diddyja kontroliraju Jevreji.

Predsjednik Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj u utorak je rekao da proizvođač sportske odjeće ima posebnu odgovornost da prekine veze sa Westom s obzirom na njegovu historiju u nacističkoj eri.

„Adidas se mora suočiti sa svojom historijskom odgovornošću ne samo kao njemačka kompanija, već i kao kompanija koja je bila upetljana i profitirala od nacionalsocijalističke diktature“, rekao je Josef Schuster za Bild.

“Od tada je Adidas učinio mnogo da se distancira od svoje prošlosti”, dodao je Schuster. “Ako je ovo vjerodostojno, onda je prekid veza s Kanyeom Westom obavezan. Ni najbolja patika ne može biti vrijedna povezivanja s dubinama u koje se ovaj umjetnik spustio.”